BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,77
ALTIN 2.488,98
HABER /  DÜNYA

Terör saldırısıyla sarsılan İspanya'da ikinci şok!

İspanya'nın Barcelona kentindeki terör saldırısının ardından ikinci şoku yaşadı. Cambrils kentinde çıkan çatışmada 5 şüpheli öldürüldü. Şüpheliler ikinci bir saldırı hazırlığındaydılar.

Abone ol

İSPANYA’nın Barselona kentinde 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan araçlı terör saldırısının ardından, Barselona’ya 120 kilometre uzaklıktaki Cambrils kentinde Katalonya polisi yeni bir terör saldırısını önledi. Saldırı hazırlığında olduğu açıklanan 5 kişi polisle girdikleri silahlı çatışmada öldürüldü.

Polisten yapılan açıklamaya göre Barselona’daki saldırının bir benzerini Cambrils kentinde gerçekleştirmeye çalışan saldırganların üzerlerinde bomba yelekleri bulunuyordu.

El Pais gazetesinin haberine göre teröristlerle çıkan çatışma esnasında altı sivil ile bir polis te yaralandı.Yaralananlardan ikisinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

CIA iki ay önce uyarmış

El Peridico gazetesinde yayınlanan bir habere göre de Amerikan istihbarat örgütü CIA iki ay önce Barselona’da terör saldırısı gerçekleştirilebileceği konusunda Katalanya polisini uyardı.

CIA’in uyarısında 13 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının gerçekleştiği La Ramblas Bulvarına özellikle dikkat çekildiği belirtildi.

Eyfel Kulesi karartıldı

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada dünkü La Ramblas’ta gerçekleştirilen saldırıda yaralanların 26’sının Fransız vatandaşı olduğu, bunlardan 11’inin durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Paris’in Eyfel Kulesi de dünkü saldırıda yaşamını yitirenlerin anısına dün gece karartıldı.

Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi

İspanya'nın Barselona kentindeki turistik La Ramblas bölgesinde bir araç kalabalığı ezip, 13 kişinin öldürdğü ve en az 80 kişiyi de yaraladığı saldırıyı IŞİD üstlendi.

Terör örgütü IŞİD'in haber ajansı Amaq, Barselona'daki saldırıyı üstlendiklerini açıkladı.

Bölgedeki taksiler, camlarına "Taxi S.O.S" yazarak, bölgenin acilen tahliye edilebilmesi için vatandaşları ve turistleri ücretsiz taşıdı.

İlk yardım görevlileri yaralıları yerde tedavi ederken, Katalan Polisi resmi açıklamasında 1 ölü 32 yaralı olarak duyurdu. Daha sonra hükümet yetkilisinin verdiği bilgide, 13 kişinin öldüğü ve 80 kişinin yaralandığı açıklandı.

Silahlı saldırganlar restoran bastı

İspanyol medyası, silahlı iki kişinin bir restorana girdiğini iddia etti.

El Periodico gazetesi, La Boqueria Market bölgesinde silahlı iki şüphelinin bir barı bastığı, içeriden silah sesleri geldiğini söyledi. İngiliz basını, içeride rehinelerin olduğu iddia etti.

Yerel basında, iki silahlı saldırganın turistik Carrer Tallers Caddesi'nde Luna de Istanbul adlı bir Türk restoranına girdiği ve insanları rehin aldığına ilişkin haberler yayınlandı.

Saldırıda kullanılan minibüsün kiralık araç olduğu belirtildi. Barselona'nın 70 kilometre kuzeyindeki Vic şehrinde polis ekipleri, saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan ikinci bir minibüsü ele geçirdi.

Fas asıllı İspanyol vatandaşı gözaltında

Bölgede saldırıyla bağlantılı olduğu sanılan bir şahıs polis tarafından gözaltına alındı. Driss Oukabir adlı şahsın 25 yaşında, Fas asıllı bir İspanyol vatandaşı olduğu belirtildi.

Oukabir'in Santa Perpetua de la Mogada şehrinde minibüsü kiraladığı iddia edildi. İkinci bir şahsın daha gözaltına alındığı öğrenildi.

Saldırıda kullanılan minibüste pasaportu bulunan Driss Oukabir'in ismini taşıyan bir başka şahıs, polise giderek pasaportunun çalındığını bildirdi ve olay sırasında Barcelona'da bulunmadığını ifade etti.

Emniyet birimlerinin bölgedeki operasyonu devam ederken, halktan bölgeyi tahliye etmeleri ve uzak durmaları çağrısı yapıldı. Minibüslü saldırganlardan birinin operasyon sırasında polisle çatışırken öldürüldüğü belirtildi.

Katalonya hükümeti, terör saldırısının ardından 3 günlük yas ilan ettiklerini açıkladı.

Saldırıya uluslararası tepkiler

Yerel belediye, eyalet ve merkezi hükümet yetkilileri, saldırıyla ilgili acil eylem planı geliştirmek üzere olağanüstü toplandı.

İspanya Başbakanı Rajoy, olayın ardından yaptığı açıklamada tüm yetkililerle iletişim içinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da olayla ilgili konuşarak, "Tüm dünyadaki teröristler bilmelidir ki, ABD ve müttefikleri sizi bulup adalete teslim edecektir," dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Twitter hesabından açıklama yaparak, “Barselona’daki terör eylemini şiddetle kınıyoruz. Bu kötülüğün hiçbir mazereti yok. İspanya halkına başsağlığı dileğinde bulunuyor ve onlarla birlikte yas tutuyoruz” ifadelerinde bulundu.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ABD Başkanı Trump'ın eşi Melanie Trump, İngiliz İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn gibi çok sayıda isim de terör saldırısıyla ilgili sosyal medyadan paylaşım yaparak, başsağlığı ve dayanışma mesajları verdiler.