BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,10
ALTIN 2.310,71
HABER /  GÜNCEL

Teravih namazı kılınışı videolu anlatım-tek başına teravih kılınır mı?

Teravih namazı nedir, teravih namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır sorularının cevabı detaylı anlatımla haberimizde. Mübarek Ramazan ayı bu gece başlıyor. Bu akşam Ramazan ayının ilk teravih namazı 81 ildeki camilerde kılınacak. Peki teravih namazını camide kılmak şart mı, teravih namazı evde tek başına kılınır mı, teravih namazı kılmak için kaç kişi olmak gerekir? İşte 20 rekatlık nafile namazı olan teravih namazı hakkında merak edilenler.

Abone ol

Teravih namazı tek başına kılınır mı, teravih namazı kılmak için en az kaç kişi olmalı ve teravih namazı kılmak için camiye gitmek şart mı soruları bugün ilk kez kılınacak olan teravih namazı öncesi merak konusu oldu.  11 ayın sultanı, şeytanın ayaklarının bağlandığı mübarek Ramazan bu akşam ilk teravih namazı ile başlıyor. Ramazan'ın ilk sahuruna ise bu gece kalkılacak ve Ramazan'ın ilk orucu için niyetler edilecek. İlk iftar ise 16 Mayıs çarşamba günü açılacak. Peki teravih namazı kılmak farz mı işte merak edilen tüm bilgilerin cevapları...

Kelime anlamı rahatlamak olan teravih namazı bu akşam ilk kez kılınıcak. Yatsı namazı ile birleştirilerek kılınan ve 20 rekatlık nafile namazı olan teravih namazını kılmak farz değildir, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. İşte teravih namazı kılınışı detaylı ve videolu anlatımı...

TERAVİH NAMAZI NEDİR: Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur.

İLİNİZİN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1; Müslim, Müsafirin, 174).

TERAVİH NAMAZI TEK BAŞINA KILINIR MI: Teravih namazı, Ramazan ayında yatsı namazı ile vitr namazı arasında kılınan bir nafile namazdır. Bundan dolayıdır ki nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber (s.a.s.)’in uygulaması ile sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaatle kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1; Müslim, Müsafirin, 177).

Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde Teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha hoş olacağını düşünmüş ve ashapla istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “ne güzel bir adet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi Teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın” diye dua etmiştir (el-Mutteki el-Hindi, Kenzu’l-Ummal, XII, 576).

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR: Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kıldırmış olduğu Teravih namazlarının kaç rekat olduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Teravih namazlarının rekatları konusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat. Hz. Ömer’in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevi ve Ayni tarafından, on bir rekatla ilgili rivayetin Hz. Ömer’in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Teravih namazlarıyla ilgili olduğu, sonra Teravihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar da böyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır. Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

TERAVİH NAMAZININ VAKTİ NEDİR: Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem Teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzını kılmadan vitir ve Teravih namazı kılınır ise vitir ve Teravihin yeniden kılınması gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; Teravihin kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.

TERAVİH NAMAZI TEK NİYETLE KILINABİLİR Mİ: Teravih namazına başlarken niyet ettikten sonra her selam verişte yeniden niyet etmenin şart olup olmadığı konusunda Hanefi alimleri farklı görüşler belirtmişlerdir. Bir kısım alimler kılınan rekatların tümü temelde tek bir namaz olduğu düşüncesinden hareketle her iki veya dört rekatta selam verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğunun bulunmadığını söylemişlerdir. Bir kısmına göre ise her dört rekatta niyet etmek şarttır Çünkü her dört rekat başlı başına bir namazdır. Zira selam vermekle fiilen namazdan çıkılmış olur Bu sebeple yeniden namaza girmek için mutlaka niyet lazımdır Tercih edilen görüş de budur