BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG'da ikili kopya skandalı bitmiyor

Mehmet Ercan Ersel, geçtiğimiz günlerde liselere geçiş için yapılan TEOG sınavının İngilizce testine girdi.

Abone ol

Adapazarı’ndaki 17 Ağustos Orta Okulu 8’inci sınıf öğrencisi Mehmet Ercan Ersel, geçtiğimiz günlerde liselere geçiş için yapılan TEOG sınavının İngilizce testine girdi. Toplamda 6 parça olarak yapılan TEOG’un İngilizce testine giren Ersel, sınavını bitirip çıktı. Ancak sınavlar sistem tarafından okunduktan sonra gelen cevapla şoke oldu. Ersel’ın sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tarama sisteminden geçtikten sonra ‘ikili kopya’ gerekçesiyle ‘0’ olarak notlandırıldı.

İddialara göre Ersel’ın sınava girdiği ve 2 gözetmen öğretmenin bulunduğu sınıfta optik cevap kağıdı tarama sistemi, öğrencinin sınıfın en arkasında oturmasına rağmen en öndeki başka bir öğrenciyle doğru ve yanlış tüm cevapları aynı çıktığını belirledi. Bunun üzerine Ersel’in sınavı ‘ikili kopya’ çektiği gerekçesiyle sistem tarafından ‘0’ olarak notlandırıldı.

Öğrencinin babası Mustafa Taner Ersel, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bu kararın yanlış olduğunu savunarak itirazda bulundu. Ancak baba Ersel’in itirazı üzerine Bakanlık bir yazı göndererek "Ders veya derslere ait testlerde ‘ikili kopya’ tespit edildiğinden adayın bu ders veya derslerinin sonucu ilgi(a) ilgi yönerge ve ilgi(b) kılavuz hükümleri gereğince iptal edilmiştir" şeklinde bilgilendirmede bulundu.

‘Kopya çekme ihtimali yok’

Baba Mustafa Taner Ersel oğluyla birlikte sınava giren öğrencilerin aynı öğretmenlerden ders aldığını ve aynı cevapları vermelerinin normal olduğunu dile getirerek, "Bunu kime gösterirseniz gösterin ‘İkili kopya olma ihtimali yoktur’ diyecektir. Bu mesafeden iki tane gözetmenin olduğu bir okulda böyle bir kopya çekme ihtimali yoktur. Bu çocukların gözetmenlerinden herhangi bir kopya uyarısı gelmemiştir. Bu çocuklar aynı sınıfta okuyorlar, aynı öğretmenden ders alıyorlar. Aynı cevapları vermeleri gayet doğal. Bundan sonra yasal yollara başvurmayı düşünüyorum. Yasal olarak hakkımı arayacağım" dedi.

Öte yandan 8’inci sınıf öğrencisi Mehmet Ercan Ersel’in sınava girdiği sınıfta kendisinin dışında 3 öğrencinin sınav kağıtlarına da Bakanlık tarafından ‘ikili kopya’ gerekçesiyle ‘0’ verildiği belirtildi.