BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,12
HABER /  GÜNCEL

TEOG sonuçları 2016 öncesi kritik karar ceza geliyor!

TEOG sonuçları için bekleyen özel okul velilerine kötü haber.

Abone ol

TEOG sonuçlarını bekleyen öğrenciler MEB'in şişirilmiş notlarla ilgili kararıyla şoke oldu. 

Bazı özel okulların TEOG başarısını artırmak için öğrencilerin notlarını şişirdiği yönündeki tespit üzerine MEB harekete geçti. Artık bu yönteme başvuran okulların sahiplerine de yaptırım uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul başarısının da etkili olduğu Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG), “hormonlu not” kullanan özel okullar için yeni düzenleme getiriyor. Yasal düzenlemeyle artık öğrencilerin notlarını şişiren okullar kapatılabilecek. Okul sahibi 5 yıl boyunca başka bir okul açamayacak.

200 OKUL BELİRLENMİŞTİ: MEB’in öğrenci notlarını şişiren özel okullarla ilgili yaptığı soruşturmada önemli detaylara ulaşılmıştı. Soruşturmada, öğrencilerin TEOG ortak sınavlarında aldığı notlarla, okul sınav notları arasındaki farklar mercek altına alınmıştı. MEB başta İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya, Diyarbakır olmak üzere yaklaşık 40 ilde 200’e yakın okulun notlarda oynama yaptığını tespit etmişti. Soruşturmayı derinleştiren MEB, “şişirilmiş not” araştırmasının 81 il genelinde özel okullara uygulanması için harekete geçmişti.

TEOG SONUÇLARIMEB'in ceza kararı 2016 TEOG sonuçlarını etkileyecek mi, hormonlu not alan öğrencilerin TEOG puanları düşürülecek mi? sorularına henüz MEB'den yanıt gelmedi. 

HEM YAZILI HEM SÖZLÜYE 100: Hormonlu not soruşturmasında bazı okullarda öğrencilere hem yazılı hem de sözlülerin tümünden 100 puan verildiği kayıtlara geçmişti. Bazı okullarda ise seçilmiş öğrencilerin notları 100 yapılarak ortalamalarının yüksek seviyelere çıkarıldığı görülmüştü. Okulların bazılarında TEOG sınavında matematikten 30 alan öğrencinin, okulda yapılan diğer sınavlarında notlarının 100 olarak verildiği belirlenmişti. Yapılan not şişirmeleri, özel okulların öğrencilerini başarılı gösterme çabası olarak yorumlanmıştı.

ÖĞRETMEN VE MÜDÜRE CEZA: Mevcut mevzuatta, “hormonlu not” uygulaması yapıldığı tespit edilen özel okullarda sadece öğretmene ve okul müdürüne para cezası verilebiliyordu. Bu okullara verilen para cezasının caydırıcı olmadığını belirleyen MEB, cezanın artırılması için yasal düzenleme getiriyor.

ÖNCE PARA CEZASI, SONRA KAPATMA: MEB, şişirilmiş not konusunda tek suçlunun öğretmen ve okul müdürü olmadığını belirleyerek, okul sahibine de ceza verilmesi konusunda düzenleme yapıyor. TBMM’ye gönderilen yeni kanun tasarısına göre, hormonlu not uygulamasının yapıldığı okullarda, okulun sahibine asgari ücretin 20 katı kadar para cezası verilebilecek. Aynı durumun 3 kez tekrarı durumunda söz konusu kişinin kurum açma, işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen kurucu, 5 yıl geçmeden tekrar kurum açamayacak ya da başka bir kuruma ortak olamayacak.

TEOG SONUÇLARINI ETKİLEYECEK Mİ? 

Hormonlu not verilen öğrencilerin durumu ne olacak sorusunun yanıtı ise henüz belli değil. MEB, notu şişirilen öğrencilerin TEOG sonuçlarını nasıl etkileyeceği yönünde henüz bir açıklama yapmadı.