BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.437,28
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG sınavı yine hata verdi!

Mahkeme tarafından iptal edilen soru 1.3 milyon öğrenciyi etkileyecek..

Abone ol

İlköğretimden Ortaöğretime Geçiş, çocukların geleceğini belirleyen en önemli adımlardan biri ancak bu yıl yapılan TEOG sınavında ardı ardına çıkan yanlışlar öğrencilerin geleceğini tehlikeye atıyor. Kasım ayında yapılan Fen ve Teknoloji sınavında yanlış bir soru iptal edilmişti. Bu kez de yine aynı sınavda çıkan bir başka sorunun daha iptali söz konusu. Eğer soru iptal edilirse yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin puanı tekrar hesaplanacak.

Öğrencilerin geleceğini belirleyecek Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş, yani kısa adıyla TEOG sınavında ikinci yanlış soru şoku yaşanıyor.

Olay, bir velinin başvurusu sonucu ortaya çıktı. Konuyu incelemeye alan Ankara 13. İdare Mahkemesi, 1'den fazla cevabı olduğu iddia edilen soruyu iptal etti.

Milli Eğitim Bakanlığı bu kararın ardından bölge idare mahkemesine itiraz etti. Eğer bu itiraz kabul edilmezse yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin hem yerleştirme puanları, hem de yılsonu başarı puanları tekrar hesaplanacak.

Uzmanların bir kısmı şıkların hatalı olduğunu, diğer kısmı ise sorunun iki cevabı olabileceğini söylüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na göre ise balık sorusunun cevabı, B şıkkı.

İşte o tartışmalı soru;

"Nehirde yaşayan bir balık türü ile ilgili araştırmada; aynı türün bireyleri arasında kalıtsal farklılıklar olduğu, ortama uyum sağlayamayanların zaman içinde yok olduğu tespit ediliyor. Verilen bu bilgilerle aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

Şıklar:
A-) Türün evrim geçirmekte olduğu
B-) Türün yok olma tehlikesi altında olduğu
C-) Türdeki bazı bireylerin ortama daha iyi uyum sağladığı
D-) Türün bireyleri arasındaki kalıtsal farklılığın eşeyli üremeye bağlı olabileceği"

Bir yanda bu gelişmeler yaşanırken, MEB bu yıl ilk kez uygulanan TEOG için tercih ve yerleştirme kılavuzunu yayınladı. Tercihler 31 Temmuz - 8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak, sonuçlar ise 22 Ağustos'ta açıklanacak.(Samanyolu Haber)