BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.427,59
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG liselere yerleştirme sistemi nasıl olacak?

2015 TEOG liselere yerleştirme sistemi yeniden değişti. Peki TEOG liselere giriş nasıl olacak? Tercih yapmayan ne yapacak?

Abone ol

TEOG yerleştirme sonunda tercihlerine göre bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler, boş kalan kontenjanlar için il veya ilçe sınırları içerisinde 5 tercih yapacak. Tercih yapmayan öğrencilerin açık öğretim kurumlarına kayıtları yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı 2015-2016 eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu” taslağı hazırlandı. İşte taslak;

25 TERCİH YAPILACAK

Yerleştirmede öğrenciler tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercihte bulunabilecekler. Öğrenci velisi, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullarda dahil olmak üzere okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercihi yapabilecek. Bakanlık böylece, A grubu ve B grubu tercih listesini içeren mevcut yerleştirme sistemi yerine, 25 okul tercihi getirmiş olacak.

teog-lise-giris-sistemi-degisiyor-meb-teog-yeni-kilavuz.jpg 

İNTERNETTEN TERCİH BELİRLENECEK

İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, “Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım” ve “Tercih Yapmak İstiyorum” butonları seçenek olarak sunulacak. Tercih yapacak adaylara, 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak. Ancak, özel okula kayıt yaptırdım tercihini seçenlere okul tercih ekranı açılmayacak. Özel okullara kesin kayıt yaptıranlar da tercih sistemine dahil edilmeyecek. Ancak her iki butonu kullanmayanlar, 12 yıllık zorunlu eğitimden dolayı sistem tarafından otomatik olarak açık liselere kayıtları yapılacak.

TERCİH 6-16 TEMMUZ

Tercih işlemleri, öğrenci velisi tarafından 6-16 Temmuz 2015’de yapılacak. Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, 14 Ağustosta açıklanacak, aynı tarihte boş kontenjanlar da ilan edilecek. 17-21 Ağustos 2015’de İl veya İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Tercih Başvuruları alınacak. Bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler, Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca boş kalan kontenjanlar için il veya ilçe sınırları içerisinde 5 tercih alınarak, YEP üstünlüğüne göre merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecek. Kesin kayıtlar sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Yerleştirme işlemleri bir defaya mahsus yapılacak olacak ve yedek yerleştirme yapılmayacak. Kesin kayıtlar ise 24 Ağustos 2015 tarihinde ilan edilecek.

YERLEŞTİRME İŞLEMİ BİR DEFAYA MAHSUS

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olacak ve kesin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Yerleştirme işlemleri bir defaya mahsus yapılacak olup yedek yerleştirme yapılmayacak. 8’inci sınıfta öğrenim gören ve tercihte bulunan tüm öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri YEP üstünlüğü, tercih önceliği ve okul kontenjanına göre yapılacak. Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirme işlemleri, güzel sanatlar ve spor liselerine giriş mevzuatı esas alınarak, tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacak. Yeni getirilecek sisteme göre, bu okulları seçecek olan öğrenciler, yine yetenek sınavına alınacak, ancak yerleştirilecek merkezi yapılacak.

BOŞ BIRAKANA AÇIK LİSE

Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri, YEP’e göre ve kayıt-kabul şartlarını taşımaları halinde; tercihlerini http://www.meb.gov. tr veya http://oges.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanan formu doldurarak yapacak. Öğrencilerin doldurdukları formu, 16 Temmuz 2015 tarihi mesai bitimine kadar APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile MEB’e göndermeleri gerekecek. Bu tarihten sonra gelen başvurular dikkate alınmayacak. Tercihlerden ve olabilecek gecikmelerden, öğrenci velisi sorumlu olacak. Sadece yurt dışından sınava giren öğrenciler, tercih formlarını APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile Bakanlığa göndermeleri gerekecek. Tercih ekranında hiçbir işlemi yapmayan öğrencilerin yerleştirme işlemleri ise sistem tarafından açık öğretim kurumlarına gerçekleştirilecek. Ancak özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yerleştirme işlemleri açık öğretim kurumlarına yapılmayacak.

Eşitlik halinde okul başarısı baz alınacak

Öğrencilerin yerleştirme sonuçları https://e-okul.meb. gov.tr adresinde açıklanacak ve sonuç bilgilerinde, kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacak. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecek. Yerleştirmelerde YEP’lerin eşit olması halinde 8’inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı yine eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınacak.

Görüşlerinizi bize bildirin...

MEB, hazırlanan yeni taslağı, bugün bakanlığın internet sitesi “www.meb.gov.tr” adresinden görüşe açacak. Görüş ve öneriler, bakanlığın ilgili mail adreslerine iletilebilecek.