BIST 9.680
DOLAR 32,42
EURO 34,46
ALTIN 2.488,97
HABER /  GÜNCEL

Tencere tava çalmak suç değil!

Gezi eylemleri sırasında tencere tava çalarak eylem yapan kişiler hakkında karar çıktı. Mahkeme, suç olarak görmedi.

Abone ol

Gezi Parkı eylemleri sırasında tencere tava çalarak eylem yapan kişiler hakkında karar çıktı. Mahkeme, tencere tava çalma eyleminin demokratik bir hak olduğuna karar verdi.

İstanbul Beşiktaş’ta oturan Hilal Kazcıoğlu, 2 Haziran 2013’te üst katta oturan komşularının Gezi Park’ı nedeniyle tencere tava çalarak kendisini rahatsız ettiği gerekçesiyle polise şikâyette bulundu.

KOMŞUSU ŞİKAYET ETTİ, SAVCI HAPİS İSTEDİ

Şikâyet üzerine anne ve iki çocuğu polis merkezine ifadeye çağrıldı. İfadelerin alınmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Salih Çakmak, Filiz Değirmenciler ile çocukları hakkında ‘kişilerin huzur ve sükûnunu bozmak’ suçundan birer yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi.

MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ

10’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme Filiz Değirmenciler ve çocukları Tuğçe Aldede ile Onur Aldede’nin yüklenen suç açısından kasıtları bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi. Mahkeme Anayasa’nın ‘Düşünce ve Kanaat Hürriyeti’ başlıklı 25. maddesi ile ‘Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti’ başlıklı 26. maddesine atıfta bulunduğu gerekçeli kararında, şöyle dedi:

DEMOKRATİK TEPKİ HOŞGÖRÜYLE KARŞILANMALI

“Çoğulcuğu esas alan demokratik hukuk devletlerinde; insanların, kendilerince uygun görmedikleri konularda anayasal bir hak olan düşünce ve kanaatlerini açıklama ve bu kanaatleri yayma hakkı kapsamında, şiddet içermeyen protesto amaçlı demokratik tepkilerinin hoşgörü ile karşılanması gerekeceği, somut olayda da suç tarihi itibariyle toplumun bir kesimince protesto eylemi olarak gerçekleştirilen tencere tava çalma eyleminde gürültü kastının bulunmadığı, dolayısıyla sanıklara atılı kabahat nedeniyle cezalandırılmaları hukuka uygun değildir.”