BIST 9.802
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,37
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Temel Dini Bilgiler ders kitabı hazırlandı!

MEB'in, ortaöğretim 9. sınıf ve imam hatip ortaokulu 5. sınıflar için hazırladığı 'Temel Dini Bilgiler' ders kitaplarında, İslam'a girişten, edep ve hayaya, inanç sisteminden helal ve haram kavramlarına kadar pek çok konuya yer verildi.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı'nca ''Temel Dini Bilgiler'' dersine yönelik hazırlanan öğretim materyallerinde, İslam'a girişten, edep ve hayaya, inanç sisteminden, helal ve haram kavramlarına kadar pek çok konuya yer verildi. MEB, ortaöğretim 9. sınıf ve imam hatip ortaokulu 5. sınıf öğrencileri için ''Temel Dini Bilgiler'' dersine yönelik eğitim materyallerini tamamlandı.

EDİTÖRÜN NOTU

Kitapların ''Editörün Notu'' bölümünde, bu dersle öğrencilerin İslam'ın evrene ve hayata bakışı hakkında bilgi sahibi olmalarının amaçladığı bildirildi. Dersin içeriğinde, İslam'ın iman esasları, ibadetler ve bunların uygulamaları, temel ahlak konuları, toplumsal sorumluluklar, toplumu oluşturan ve devamını sağlayan ilkelerin bulunduğu belirtildi.

''Temel Dini Bilgiler dersi özellikle ayet ve hadislere dayalı olarak işlenmelidir'' ifadelerinin kullanıldığı notta, ''Öğrencilerin konularla ilgili olan ayet ve hadisleri ezberlemeleri zorunlu değildir. Ancak ezberlemek isteyen öğrencilere doğru ezberleme teknikleri ders öğretmenleri tarafından öğretilir. Ezberden çok, ilgili ayet ve hadisleri öğrencilerin anlam bütünlüğü içerisinde kavramaları esastır'' bilgisiyi yer aldı.

DERS 5 ÜNİTEYE BÖLÜNDÜ

İmam hatip ortaokulu 5. sınıflar için hazırlanan materyalde 5 üniteye bölündü. Birinci üniteyi ''İslam'a Giriş'' oluşturdu. Bu ünite kapsamında İslam nedir, İslam'ın temel özellikleri, İslam ve evren, İslam ve hayatımız konularına yer verildi.

''İslam'a Göre Yaratılış'' başlıklı ikinci ünitede ise İslam'a göre evrenin yaratılışı, İslam'a göre insanın yaratılışı, yaratılıştaki uyum ve güzellik konularından oluştu.

Üçüncü ünitede de ''İslam'ın Beş Temeli'' konusu işlendi. Bu ünite kapsamında kelime-i şahadet, namaz, zekat, oruç ve hac konuları ele alındı.

Dördüncü ünitenin teması ''İmanın Şartları'' olurken, ''İslam'da Edep ve Haya'' son ünitede yer aldı. Bu ünitede edep ve haya nedir, her yerde edep ve hayalı olma ile herkese edep ve hayalı davranma konularına yer verildi.

Konularla ilgili ayet ve hadis örneklerinin de kullanıldığı kitapta, konu anlatımlarında yer alan ''ne dersiniz'' ve ''düşünelim'' bölümleriyle öğrencilerin konuya ilişkin düşünmelerine katkı sağlanmak amaçlandı.

ORTAÖĞRETİM 9. SINIF

Ortaöğretim 9. sınıfa yönelik öğretim materyali ise 6 üniteden oluştu. Birinci ünitede ''İslam Tasavvuru'' işlendi. Bu ünitede İslam nedir, İslam'ın temel özellikleri, İslam ve evren, İslam ve hayatımız konularına yer verildi.

''İslam'ın temel kaynakları''nın yer aldığı ikinci ünitede ise Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed'in sünnetleri, Kur'an-ı Kerim sünnet ilişkisi konuları bulundu.

Üçüncü ünitede ''İslam İnanç Sistemi'' işlendi. Allah'a iman, meleklere iman, kitaplara iman, peygamberlere iman, ahirete iman, kaza ve kadere iman bu ünitenin konu başlıklarını oluşturdu.

Namaz, oruç, zekat, hac ve kurban konuları ise ''İbadet Hayatı'' olarak dördüncü ünitede ele alındı. ''Temel Sorumluluk Alanları'' 5. ünitenin konusu oldu. Bu ünitedeki konu başlıklarını sorumluluk bilinci, Allah'a,Peygamberimize, kendimize, anne ve babamıza, akrabalarımıza, komşularımıza, topluma ve çevreye karşı sorumluluklarımız oluşturdu.

İSLAMDA HELALLER VE HARAMLAR

Kitaptaki son ünite ise ''İslam'da Helaller ve Haramlar'' oldu. Bu ünitede helal, haram ve sevap ile günah kavramları, günlük hayatta helaller ve haramlar, bid'at ve hurafeler konularına yer verildi.

''Günlük Hayatta Helaller ve Haramlar'' başlığı altında beslenme, giyim, kuşam ve süslenme, ekonomik hayat, insani ilişkiler, oyun ve eğlence konuları işlendi.

Bu konulardan ''Giyim, kuşam ve süslenme'' bölümünde Kur'an-ı Kerim'in ölçülü hareket etme, lüks ve aşırılığa kaçmama hususundaki uyarıları hatırlatıldı. Hazreti Muhammed'in giyinme-örtünme ve süslenme hususundaki davranışlarından çıkarabilecek ilkelere de yer verildi.