BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  GÜNCEL

TEM'de mülteci krizi! Polis müdahale etti!

Suriyeli sığınmacılar TEM otoyolunda güvenlik şeridinde ilerleyişlerini sürdürerek Edirne'ye gitmeye çalışıyor.

Abone ol

Esenler Otogarı'nda sığınmacılara tahsis edilen otobüslere binmeyip Avrupa hayalini gerçekleştirmek isteyen yaklaşık 100 kişilik bir grup, TEM otoyolu Edirne istikametine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyen sığınmacıların yolu TEM Esenyurt sapağında polis tarafından kesildi. Sığınmacılar, Avcılar'da polis kordonunu geçmek isteyince polis ekipleri kalkanlarla müdahalede bulundu. Bazı sığınmacılar polis tarafından gözaltına alındı.

TEM kenarından Edirne'ye doğru ilerleyen Suriyeli sığınmacıların yolu,  çevik kuvvet polisleri tarafından Avcılar mevkiinde kesildi. Sığınmacılar bunun üzerine yan yol üzerinde ellerini enselerine bağlayarak oturma eylemi yaptı.

Edirne'ye yürümek isteyen sığınmacılar, Avcılar'da polis kordonunu geçmek isteyince polis ekipleri kalkanlarla müdahalede bulundu. Kısa süreli arbede yaşandı. Grubu yürümek için kışkırttıkları öne sürülen 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis aracına götürülürken polis zaman zaman gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Olay yerine getirilen ses aracından Arapça anonslar yapılarak sığınmacıların sakinleştirilmesi sağlandı. Bu arada olay yerine İETT'ye ait bir otobüs getirildi. Otobüse binen sığınmacıların geldikleri kamplara geri götürüleceği öğrenildi.

Suriyelilere TEM'de polis müdahalesi

CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ DESTEK VERDİ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP Milletvekili Mustafa Balbay da olay yerine gelerek polis yetkililerinden bilgi aldı. Ekipler, milletvekillerine sığınmacıların yürümesine izin vermeyeceklerini, Türkiye sınırları içinde kaldıkları yere geri dönmeleri gerektiğini söyledi.

"ÇAĞIN EN BÜYÜK İNSANLIK DRAMLARINDAN BİRİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Bunlara yol gösteren, barınma imkanı sağlayan eğitim, sağlık imkanı sağlayan kimse yok Türkiye'de. Bir umutla Avrupa'ya gitmek istiyorlar. Bu tablonun sorumlusu da maalesef hükümet. Bu soruna Türkiye ölçeğinde değil de Avrupa ölçeğinde bir çözüm bulunması lazım" dedi. Balbay, "Çağın en büyük insanlık dramlarından biriyle karşı karşıyayız. Aralarına biz de girdik. Edirne'ye gideceklerini söylüyorlar. Ne kadar uzaklıkta olduğunu, kaç saatte varacaklarını bilmiyorlar. 'Allah bilir' diyorlar. Bunların yolculuğu umuda yolculuk değil, meçhule yolculuk. Bu sorun şu anda Türkiye'nin sorunu ama dünyanın da sorunu. Bu TEM'deki dramı görmeyecekse nerede görecekler. 4 yılda Suriye'de 300 bin insan öldü. Şu anda da burada bir meçhule gidiş var, uzaklığın ne kadar olduğunu bilmiyorlar. Yasal düzenleme gerekiyorsa yapılsın. Bu drama kör ve sağır kalınamaz. Türkiye'de şu an doğmuş 100 bin bebek var. Şimdi 3 tanesini gördük, içimiz parçalandı" diye konuştu.

YOL KENARINDA BEKLİYORLAR

Sezgin Tanrıkulu ve Mustafa Balbay da sığınmacıların isteklerini dinledi ve daha sonra Edirne'ye doğru hareket etti. Polis ekipleri Suriyeli sığınmacıları bu bölgede çembere aldı. Ekipler, gazetecilerin bu alana girişine izin vermiyor. Polis, yaklaşık 50 sığınmacıyı yol kenarına geçmeleri için ikna etti. TEM yan yol yaklaşık yarım saat sonra trafiğe tekrar açıldı.

BAZI SÜRÜLER MÜLTECİLERİ ARAÇLARINA ALIP YOLA DEVAM ETTİ

Suriyeli sığınmacıları TEM otoyolu kenarında gören bazı sürücüler emniyet şeridinde durdu. Onlara yardım etmek isteyen sürücüler kadın ve çocuk sığınmacıları araçlarına alarak yollarına devam etti.

TEM'de Edirne'ye doğru yürüyüşlerini sürdüren Suriyeli sığınmacıları bazı sürücüler görerek emniyet şeridinde durdu. Onlara yardım etmek isteyen sürücüler kadın ve çocuk sığınmacıları araçlarına aldı.

YAKLAŞIK 25 SIĞINMACIYI ARACINA ALDI

Saat 09:00 sıralarında TEM otoyolunda emniyet şeridinde yürüyen Suriyelileri gören bir sürücü panelvan aracıyla emniyet şeridinde durdu. Yahya Albayrak isimli sürücü kadın ve çocukların bulunduğu yaklaşık 25 Suriyeli sığınmacıyı aracına bindirdi. Onları Edirne'ye kadar götüreceğini söyleyen Albayrak, “Edirne tarafına gidiyorum. Arkadaşları zor durumda gördüğüm için aracıma aldım. Yaklaşık 25 kişi var araçta. Onları Edirne'ye kadar götüreceğim" dedi.



ANNESİNİ BIRAKARAK GÖZYAŞLARI ARASINDA ARACA BİNDİ

Suriyeli bir kadın, araçta yer olmadığı için kendisi yerine 5-6 yaşlarındaki çocuğunun araca alınmasını istedi. Çocuk annesinden ayrılmak istemese de gözyaşları arasında araca bindi. Bir servis aracı da yol kenarında durarak, yaklaşık 20 Suriyeli sığınmacıyı aracına aldı. Sürücü, “Bugün araç boştu. Çocuklara yardımcı olmak için durduk. Aracımız Silivri'ye kadar gidecek. Silivri sapağında onları götüreceğiz" dedi. Geri kalan sığınmacılar emniyet şeridinden Edirne istikametine doğru yürümeye devam ediyor.