BIST 9.048
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,97
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Telefonsuz internet ücreti şaşırttı

Yalın ADSL hizmeti için belirlenen 10 liralık ücret tartışılıyor. Tüketici dernekleri abone sayısında artış sağlanmayacağını savundu.

Abone ol

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Yalın ADSL hizmeti için belirlediği 10 liralık ücretin mevcut internet abonelerine fiyat avantajı sağlamadığını, sabit internete mobil internet rekabetine karşı bir avantaj yaratmadığını ve ücretin Türkiye'deki toplam sabit internet abone sayısını artırıcı etkisi bulunmadığını savundu.

TELKODER'den AA'ya yapılan açıklamada, uzun süredir beklenen telefonsuz internet (Yalın DSL) uygulamasının başlatılmasından memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

Derneğin tüketici hakları ve internet kullanımının yaygınlaştırılması açısından son derece önemli bir adım olarak nitelediği telefonsuz internet hizmetine ilişkin belirlenen 10 liralık sabit ücretin, vatandaş tarafından beklenen ucuzluğu getirmediği kaydedildi.

10 DEĞİL 6.15 TL OLMALIYDI

Sadece internet isteyen tüketicilerin artık sabit telefonla ilgili ücreti ödemekten kurtulması ve daha düşük ücretle internet kullanabilmesi gerektiği vurgulanarak, TELKODER'in yaptığı bilimsel çalışmaya göre telefonsuz internet ücretinin tüm vergiler dahil 6,15 lira olması gerektiğine dikkat çekildi.

''YENİ ABONE OLACAKLARA FİYAT AVANTAJI SAĞLANIYOR''

Çalışmaya göre, mevcut internet aboneleri ''telefonsuz internet'' öncesinde ''en düşük ücret'' olarak, sabit telefon ücreti 12,33 lira (KlasikHaTT), internet erişim ücreti 26,81 lira (1 Mbit 4 Gbit kotalı) olmak üzere toplam, 39,14 lira ödüyor.

Abonelerin telefonsuz internetle ödeyecekleri en düşük ücret, telefonsuz internet sabit ücreti 10,00 lira (toptan ücret), internet erişim ücreti 29,00 lira (8 Mbite kadar 4 Gbit kotalı olmak üzere toplam 39,00 lira iken, iki durum arasında 0,14 liralık fark oluşuyor.

Yeni abone olacaklar, telefonsuz internet öncesinde sabit telefon ücreti 23,75 lira (Fixhatt), internet erişim ücreti 29,00 lira (8 Mbit'e kadar 4 Gbit kotalı) olmak üzere toplam 52,75 lira öderken, Yalın ADSL ile telefonsuz internet sabit ücreti olarak 10,00 lira (toptan ücret), 29 lira internet erişim ücreti (8 Mbit'e kadar 4 Gbit kotalı) ödeyecek. Bu durumda 13,75 lira fark oluşuyor.

Mobil internet ile karşılaştırma yapıldığında, 1 Mbit kotalı internet 29 lira, 4 Mbit kotalı internet 39 lira ve 4 Gbit kotalı Yalın DSL ücreti 39 lira oluyor.

Yalın ADSL hizmetiyle mevcut abonelere herhangi bir fiyat avantajı getirilmediğine, telefonsuz internet hizmetiyle yeni abone olacak tüketicilere ''kısmen'' fiyat avantajı sağlandığına ve mobil internet ücreti arasında fark bulunmadığına işaret edildi.

''NUMARA TAŞIMA VE YALIN DSL'E GEÇİŞ EŞ ZAMANLI OLMALI''

Telefonsuz internet hizmetinin başlamasıyla, tüketici yararına olacak uygulamalar; ''tüketici, biri Türk Telekom olmak üzere iki işletmeci ile muhatap olmayacak, sadece bir işletmeci ile muhatap olacak'', ''tüketici, biri Türk Telekom olmak üzere iki fatura ödemek zorunda kalmayacak, sadece bir fatura ödeyecek'', ''telefon faturası borcundan dolayı internetin kesilmesi uygulaması ortadan kalkacak'' şeklinde sıralandı.

Uzun süredir beklenen düzenlemenin gerçekleştirilmesi, yeni nesil işletmecilerin TT'den bağımsız olarak abone kazanabilmesi, sabit numara taşınabilirliği için olumlu olması, telefon faturası borcundan dolayı internetin kesilmesi uygulamasının ortadan kalkması, internet işletmeci değişikliğinde 11 gün olan kesinti süresinin 3 saate indirilmesi de kararın olumlu yönleri olarak vurgulandı.

Ücretlerin mevcut internet abonelerine ve mobil internet hizmetine karşı rekabette avantaj getirmemesi, Yalın DSL'e geçişle ilgili sürecin uzun ve geçişle ilgili düzenlemede sorunlar bulunması, olumsuz yönler olarak gösterilirken, numara taşıma ve yalın DSL'e geçişin eş zamanlı olması gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, 10 lira olarak belirlenen ''telefonsuz internet'' ücretinin, mevcut internet abonelerine fiyat avantajı sağlamadığı, sabit internete mobil internet rekabetine karşı bir avantaj yaratmadığı ve Türkiye'deki toplam sabit internet abone sayısını artırıcı etkisi bulunmadığı savunuldu.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak da ''Mobile karşı rekabet şansı elde edilebilmesi ve toplam sabit internet abone sayısının arttırılabilmesi için, Türk Telekom'un telefonsuz internet ücretlerini kendi iradesi ile indirmesinin kendi yararına olacağına inanıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.