BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.500,04
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Telefon kullananlara özel şerit

Bisiklet yolu, yaya yolu şimdide de akıllı telefon yolu…

Abone ol

Çin telefon pazarı öyle kolay anlatılabilecek bir yer değil. Son yıllarda bahsedilen kıran kırana rekabet, giderek artan üretici firma sayısı ve dünya devlerinin ortaya çıkışı, ülkenin büyüklüğü ve müşterilerinin hevesi düşünülürse şans veya rastlantı da değil.

Mesela, Çinli firmalardan Xiaomi ne zaman yeni akıllı telefon çıkartsa rekor sürelerde stok bitirmesiyleLenovo ise bir süredir ünlü olduğu dizüstü bilgisayar satışından daha çok akıllı telefon satmasıyla duyuluyor. Böyle hareketli ve kalabalık bir telefon kullanıcısına sahip bir ülkede, artık belli kurallar koyma zamanı gelmiş demektir.

İşte Çin’in en büyük şehirlerinden Chongqing’deki Foreigner Street’de, kafasını cep telefonundan ayıramayan kişiler için özel bir uygulama başlatılmış. Yolda yürürken devamlı telefon ile mesajlaşan veya sosyal medyaya bakan kişiler için, cadde boyunca kaldırımda özel bir şerit ayrılmış. Çizgiler ve işaretlerle uyarısı yapılan şerite, telefon kullanmayan ve normal yürüyen kişilerin girmesi önerilmiyor.

telefon-kullananlara-ozel-serit.jpg

National Geographic
 dergisi kısa süre önce benzer bir deneyi ABD’de Washington DC şehrinde yapmıştı. Aynı şekilde bir caddeyi telefon kullananlar ve normal yürüyenler için ikiye ayırmış ve insanların tepkilerini raporlamışlardı. Deney sonucuna göre, yolda yürürken telefondan kafasını kaldırmayanların çoğu, kaldırımdaki şerit uyarılarını bile görmemiş.

Bir de buraya tıklayarak izleyebileceğiniz videoda olduğu gibi telefona bakayım derken kendini zor duruma düşürenler var. Bir kadının akıllı telefonu ile mesgul olurken başına gelenleri izlemek için buraya