BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.498,53
HABER /  GÜNCEL

Telefon dinleme aynen devam

Yargıtay kararına rağmen dinlemeler devam ediyor.

Abone ol

Yargıtay’ın 4 Haziran’da ülke genelini kapsayacak şekilde haberleşmenin izlenmesinin hukuka aykırı olduğu yönündeki kararına rağmen, Emniyet’in tüm Türkiye’deki telefon, faks ve internet haberleşmesini izlemeye, yani kimin kiminle görüştüğü, mesaj ve faks alıp gönderdiğine ilişkin detay kayıtlarını almaya devam ettiği, MİT’in ise Ankara için izleme kararı aldığı ortaya çıktı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Başkanı Fethi Şimşek’in TBMM’de kurulan Telekulak Komisyonu’na verdiği bilgiye göre Emniyet’in, Yargıtay kararından önce aldığı anlaşılan tüm Türkiye’deki haberleşmeyi izleme yetkisi gelecek hafta sona erecek.

MİT Ankara’yı izliyor!

Fethi Şimşek, komisyonda ilginç bir bilgi daha verdi. Buna göre, Yargıtay’ın “genel izlemenin” hukuka aykırı olduğu yönündeki kararına rağmen MİT Ankara için izleme kararı aldırdı.

Oysa Yargıtay kararında tüm Türkiye genelindeki izleme kararları için “Amacı ne olursa olsun hiç bir kuruma demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanlar şüpheli görülerek ülke genelini kapsayacak şekilde yetki verilemeyeceği” belirtilmişti.

Buna göre tüm Ankaralılar “şüpheli” sayılarak Milli İstihbarat Teşkilatı’na genel bir izleme yetkisi verilmiş oldu. Bu şekilde her il için ayrı ayrı genel izleme yetkisi alınmasıyla Yargıtay kararı aşılarak tüm ülke genel izlemeye tabi tutulabilecek.

‘Herkes şüpheli mi?’

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, jandarmaya “kendi sorumluluk alanı ile sınırlı olmak kaydıyla” tüm telefon, faks ve internet yazışmalarını izlemesine olanak veren mahkeme kararını bozarken “Amacı ne olursa olsun hiç bir kuruma demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanlar şüpheli görülerek ülke genelini kapsayacak şekilde yetki verilemeyeceğini” belirtmişti.

Emsal olmamış!

TBMM İnsan Hakları telekulak alt komisyonu üyesi CHP’li Ahmet Ersin, konuyu VATAN’a şöyle değerlendirdi:

“Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın dünkü komisyonda bizlere yaptığı bu açıklamayla ortaya çıktı ki, Jandarma için Yargıtay’ın verdiği karar Emniyet ve MİT için emsal olmamış. Evet MİT Kanunu ve Emniyet’in kuruluş yasalarında bu yetkileri var. Var ama, bu yetki var diye Emniyet’in 70 milyon kişiyi, MİT’in de tüm Ankara’yı telefon görüşmelerinin sinyal bilgileriyle dahi olsa gözaltında tutması, hem insan hakları hem de Anayasa’ya aykırı.”

11 MOBİL DİNLEME ARACI

CHP’lİ Ersin, önceki gün komisyona bilgi veren Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in “Ortam dinlemesi yapmıyoruz. İstihbarat olarak böyle bir donanıma da sahip değiliz” açıklamasına da dikkat çekti. “Oysa daha önce TİB’den gelen uzmanlar komisyonumuza Türkiye’yi güçlü dinleme izleme cihazlarına sahip 11 mobil araç ithal edildiği bilgisi vermişlerdi” diyen Ersin, “Emniyet bunu kullanmıyorsa bu araçları kim ithal etti, nerede, kimler tarafından ne amaçla kullanılıyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Ersin, “Türkiye’de şu anda amiyane tabirle 11 tane serseri mayın gibi ortalıkta dolaşan ve hangi amaçla kullanıldığı bilinmeyen mobil izleme dinleme aracı var” diye konuştu.