BIST 9.804
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,04
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Tekin Sarıgül'ü bombaladı HDP'ye ne dedi?

CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Gürsel Tekin, Best FM dinleyicileri için gündeme ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Abone ol

CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Gürsel Tekin, Best FM dinleyicileri için gündeme ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Konuşan Türkiye programında Tufan Yakar ve Cem Arslan’ın sorularını cevaplayan Tekin, Mustafa Sarıgül ile olan adaylık yarışından İstanbul'un sorunlarına dek bir çok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Suriyelilere vatandaşlık veriliyor mu?

Programda ilk olarak Gürsel Tekin’in geçen günlerde gündeme getirdiği, Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilerek seçmen yapıldığı iddiaları konuşuldu. İçişleri Bakanı Muammer Güler’den ‘Sadece 78 kişi Türk vatandaşlığına geçirilmiştir.’ demesini yorumlayan Tekin:

“Anadolu coğrafyası herkese kucağını açmıştır, misafirperver olmuştur, ne kadar mazlum varsa bütün bu mazlumlara sahip çıkalım, buna hiç tereddüt yok. Ama bin kez sorduk, ‘bunların içinde vatandaş olan var mı? Vatandaş olduysa hangi kriterlere göre vatandaş yaptınız?’ diye. Bugüne kadar cevap alabilmiş değiliz. Ne zaman cevap vermişler, ne zamanki belge ortaya konulduysa o zaman cevap vermişler. Şimdi siz bu samimiyetsizliğe ne diyeceksiniz? Şimdi ben Sayın Güler’e söylüyorum, ‘Sayın Bakanım 7 aydır soruyoruz. 7 ay içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nde kaç tane mültecinin vatandaş olduğunu siz bilmeyecek değilsiniz herhalde. Niye bugüne kadar cevap vermiyorsunuz? Ben sizin 78 kişi dediğinize nasıl inanacağım? Sayın Güler bırakın vatandaş olup olmamasını bugün Türkiye’de kaç bin Suriyelinin yaşadığını biliyor mu? Sayın Başbakan kendisi bile bilmiyor, kendi söylemidir. Televizyon ekranlarında, ‘Kampın dışında şehirlerde olan ne kadar Suriyelinin olduğunu bilmiyoruz.’ dedi. Böyle bir devler anlayışı olabilir mi? Ne kadar vatandaşın olduğunu bilmeyen bir iktidar, kaç vatandaşın seçmen olacağının, bilip bilememesi konusunda tereddütlerim var. Tabi sadece Suriyeli vatandaşlarımız değil birçok Afgan’ın da belediyelerde çalıştırıldığını biliyoruz. Şimdi Sayın Bakana bir şey daha soruyorum, ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gömleğiyle kamu adına çalışan bu kişiler, hangi yasaya göre çalışıyor? Bu işçileri sıradan bir vatandaş çalıştırmış olsaydı ne kadar cezası olurdu?’ Ben bütün bunların cevabını istiyorum. “ ifadelerini kullandı.

Gürsel Tekin, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun kendi adaylığına nasıl baktığını şu sözlerle anlattı…

“Aslında Sayın Genel Başkanımızın birinci önceliği Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar olması. Aday adaylık sürecim ise Sayın Başkanımızın bilgisi dâhilinde oldu. En demokratik hakkımı kullanarak İstanbul’da aday adayı olduğumu ifade ettim.  Aday adayı olmak, bir başka aday adayı ile kavga etmek anlamı taşımaz. Önemli olan İstanbul’un sorunlarının nasıl çözüleceğini, kimler tarafından çözüleceğini, seçebileceğin ya da yetki verebileceğin insanların kimin olup olmadığını bilmek. Mesela kimin ne olacağının ne önemi var, İstanbul’un ne olacağını konuşsak fena mı olur?  İstanbul’la ilgili hayaller ve projeler, aynı zamanda kimin İstanbul’u yöneteceğini de daha somut verilerle ortaya çıkarır. Ne yazık ki bunların hiçbirisi yok şimdi. Önümüzdeki süreçte iki faktör var; bir tanesi ön seçim ikincisi ise kamu yoklaması -bağımsız kamu yoklamaları kaldıysa tabi- Kimin aday olacağını Sayın Genel Başkanımız ve Genel Merkezimiz belirleyecek. Sayın Genel Başkanımızın en doğru kararı vereceği inancı içerisindeyim. “

‘Sarıgül ne kadar CHP’li’

Gündemdeki bir diğer konu ise Sarıgül’le aralarında bir husumet olup olmadığı… Tekin, bu iddialara şu yanıtı verdi;

“Benim yanlışa yanlış, doğruya doğru deme hakkımı kimse elimden alamaz. Bakın şöyle bir şey var 2-3 tane kendisine köşe yazarı diyen siyaset cahilleri, ‘Gürsel Tekin ‘in aday olmaması gerekiyor, Gürsel Tekin bölüyor.’ sözcükleri üzerine isyan ederek söylediğim bir söylemdir. El insaf be kardeşim ben bu partinin çocuğuyum, hiç çizgimden sapmadım, o partiye bu partiye gitmedim ve bugün çıkmış en doğal hakkım olan demokratik hakkımı kullanıyorum. Eğer haksa hukuksa şimdi bir tanesi 30 yıldır hiç çizgisini şaşırmamış, sürekli partisinde kalmış, partisi ile ilgili mücadele etmiş, her kademede görev yapmış ama diğeri hoş gelmiş -herkes gelsin ama- en son gelene bu hak, 30 yıldır çizgisini şaşırmamış adama hak değil anlamı, doğrusu vicdani bir cümle değildir. Buna isyan ediyorum ben.”

‘Sayın Sarıgül aday olursa ben, partim için daha fazla çalışırım.’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin’e eğer Sarıgül aday olursa 2009’daki gibi aktif çalışıp çalışmayacağı soruldu. Tekin bu soruya şu yanıtı verdi;

“Önce şunu söylemeliyim; Mustafa bey de olur Ahmet bey de olur kim olur bilemiyorum, ben 2009’da hangi çalışma özverisi içerisindeysem 2014’te de onun 3 katı kadar çalışırım. Ben partimin başarılı olabilmesi için her türlü mücadele veririm. 2007’de milletvekili adayıydım. Sayın Baykal ‘al dosyanı git’ dedi gittim. Aynı zamanda gerçekçi bir siyasetçiyim. 3 tane farklı yaptırmış olduğum kamuoyu yoklamalarında Sayın Kılıçdaroğlu, birinci sırada olduğu için gittim. Ben şöhret peşinde değilim. Yarış başka bir şey, mücadele başka bir şey, kavga başka bir şey. Ben kimseyle kavga etmem hele partime mensup biriyle hiç kavga etmem. Ama ben düşüncelerimi de söylemek zorundayım.  İstanbul’un nasıl talan edildiğini, nasıl kirli bir siyasetin kirli ana merkezi olduğunu bildiğim için isyan ediyorum. “

 ‘Trafik sorununu bilimle çözeceğiz.’ 

Tekin seçilmesi halinde öncelikli hedefinin ulaşım sorununu çözmek olduğunu şu sözlerle ifade etti;

“İstanbul’da ulaşım sorunu, trafik sorunu, alt yapı sorunu var. Marmara depreminin üzerinden 14 yıl geçmiş olmasına rağmen, depremle ilgili bir tek çivi çakılmamış. İstanbul’da 2 milyon yurttaşımızın mülkiyet sorunu var, ben belediye başkanı olursam 2 yıl içerisinde bu konuyu da çözüme ulaştıracağım. Bütün bu sorunlar ortadayken bu sorunları tartışmamak sadece siyasetçinin günahı değil, medyanın da günahıdır. Unutmayalım ki; hepimiz bu ülkede yaşıyoruz, yarın bir olumsuzluk olursa hepimiz için geçerli olacak. 2008 yılından itibaren, ulaşım uzmanları ile sempozyumlar yapmış bir siyasetçiyim. Bugüne kadar iktidarların önemli kısmı kentleri bilimle yönetmemiştir. Bu nedenle 3 bin yıllık şehrin ana dokusu bozuldu. Bütün bunlara baktığımızda biz dâhil, iktidar dâhil, bütün siyasi partiler bilime inanacağız. Ulaşım sorununun bir tek çaresi var o da metro, onun dışında dünyada bir çözümü yok. Viyadüktü, köprüydü, şuydu buydu…  Bunların hepsi lüzumsuz yatırımlardır, kentin dokusunu bozan yatırımlardır.”

HDP ile ittifak yapacak mı?

Peki, Tekin aday olarak gösterilmesi halinde Sırrı  Süreyya Önder’in başkan adayı olduğu HDP ile ittifak yapılacak mı? Programda üstü kapalı da olsa bu soru da yanıt buldu;

“Ben 10 milyon İstanbullu ile ittifak kurmak istiyorum. Her siyasi parti çok kıymetlidir. HDP ise yeni bir siyasi parti ve aynı zamanda dinamik bir siyasi partidir. Yurttaş bütün bu biraz önce anlatmış olduğum sıkıntıları bildiği için, bu ittifak kendiliğinden oluşacaktır.”