BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Tek Seçenek Kaldı; Erken Seçim...

07 Haziran 2015 seçimlerinin üzerinden 32 gün geçti. Gerçekleştirilen ve demokrasinin önemli ayaklarından biri olan bu seçim, her ne kadar AKP’nin oy üstünlüğü ile sonuçlansa da milli irade yönetimde CHP-MHP-HDP koalisyonuna işaret etmekteydi.

Bu konu defalarca yazılıp çizildi fakat hala halk iradesinin, niçin en fazla oy alan AKP’yi değil de CHP öncülüğündeki bir koalisyona işaret ettiğini anlamakta zorlanan kesim olduğunu hayretler içinde izliyoruz.

Üstelik bunların arasında kamuoyunca tanınan ve ya kendisini köşe yazarı (!) olarak gören isimler de var.

Oysa herkesçe sorgulaması gereken en önemli husus; Cumhurbaşkanının, üzerinden 32 gün geçmesine karşın hükümet kurma görevi vermemiş olmasıdır.

Sorgulanması gereken; Cumhurbaşkanının milli iradenin tecellisini tehir etme girişimidir!

Milli iradeyi hiçe sayma cüretini gösteren, kuşkusuz sadece AKP ve Tayyip Erdoğan değildir. MHP Genel Başkanı da içini dolduramadığı bir takım gerekçelerle AKP ile aynı safta konuşlanmıştır.  

Meclis Başkanlığını AKP’ye altın tepsiyle sunmuş olmak, başka hangi mantıklı gerekçe ile izah edilebilir ve ya içi doldurulabilir ki?

MHP’nin, adeta harakiri yapmışçasına attığı bu adım, analitik düşünebilen, aklı başında Atatürkçü seçmenini de hayal kırıklığına uğratmıştır.  

Devlet Bahçeli’nin “Alayına…” diyerek başladığı bu öngörüsüz adımı, sadece 13 yıl süren AKP tahribatının giderilmesini engellenmemiş, milli iradenin tecellisini de imkânsız hale getirmiştir.

Özetlersek; MHP (Bahçeli) ayrı telden, seçmeni ayrı telden çalıyor. Dolayısıyla çıkan seste ahenk yok, uyum yok ve hatta akıl yok. Oysa siyaset akıl işidir, öngörü işidir!

Bütün bunları göz önünde bulundurarak yakın gelecek için nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?

Bunun için önce 07 Haziran 2015 seçim sonuçlarını anımsayalım:

AKP : 40,66

CHP : 25,13

MHP :16,45

HDP : 12,96

Bu sonuçlara göre; AKP’den, başta HDP olmak üzere MHP ve barajı aşamayan diğer partilere kayma görülüyor.

AKP – MHP ya da AKP – HDP Koalisyonu : 80 Milletvekiliyle 258 vekile sahip olan AKP karşısında tamamen etkisiz kalacak bugüne kadarki tüm şaibelerin ve hatta suçların ortaklığını üstlenerek eriyip yok olacakları ortada. Aynı akıbet, AKP – CHP ortaklığı için de geçerli olacaktır. Milli iradenin işaret ettiği istikamette bir koalisyon seçeneği MHP sayesinde ortadan kalktığına göre, geriye sadece erken seçim olasılığı kalıyor.

Olası erken seçimde, mevcut milletvekili sayısını koruyabilecek hiçbir parti olmayacaktır.

Niçin?

·         AKP, “İnadına AKP” diyen kemikleşmiş seçmenini dahi belli oranda diğer muhafazakâr görünen partilere kaptırarak düşüşünü devam ettirecektir.

·         CHP, ilk defa MHP tabanından oy alacak ve batı illerinde barajı geçebilmesi için HDP’ ye kayan oylarını geri alarak yükselişle seçimi kapayacaktır.

·         MHP, belki de tarihinde ilk defa tabanındaki Atatürkçü kesimden CHP’ye kayan seçmen ile barajın altında kalma tehlikesiyle yüzleşecektir.

·         HDP, 07 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy vermiş Kürtleri de yakaladığı imkânsız görülen rüzgârla kendisine çekecek fakat CHP’ye geri dönen oylara rağmen küçük oranda kayıpla seçimden 3. Parti olarak çıkacaktır.