BIST 9.708
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.440,00
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Tek kısa mesajla ikinci eli hallet

İkinci el pazarında güven sorunu aşılıyor. Araç hakkında kuşkularınız mı var? Hiç dert değil kısa mesajla sorunu çözebilirsin.

Abone ol

Sigorta Bilgi Merkezi'nin ‘Otokontrol' projesi hayata geçirildi. Tek bir kısa mesajla oto sabıkalı mı, hasar görmüş mü ya da poliçe ödemeleri tam yapılmış mı öğrenilebilecek. Bunun için Turkcell 5664'e kısa mesaj atılması gerekiyor. 

Güvenli bir kaynak 

Uygulamanın sisteme olan güvenin artmasına katkıda bulunacağını kaydeden Sigorta Bilgi Merkezi Genel Müdürü Mehmet Üst “Araç hasar geçmiş bilgilerinin kolaylıkla paylaşılabilir olması, ikinci el piyasasını önemli ölçüde etkileyecek ve bu durum sigorta şirketlerine yapılacak önemsiz sayılabilecek hasar taleplerini azaltarak bir tür muafiyet etkisi de yaratacak ve hasar maliyet düşüşüne neden olabilecektir. Vatandaşın müracaat edeceği güvenli bir kaynak sağlanmış olacaktır” dedi.

Araçla ilgili bilgiler nasıl öğreniliyor?

- Hasar geçmişi sorgulama: Cep telefonuna HASAR yazıp boşluk bırakıp plakayı yazmak ya da sadece plakayı yazıp TURKCELL 5664'e göndermek gerekiyor. Söz konusu aracın hasar geçmişi anında mesajın gönderildiği cep telefonuna gönderiliyor. Ancak bilgileri, 2003'ten itibaren sigorta şirketleri tarafından yapılan kasko trafik sigortası hasar ödemeleri ile sınırlı.

- Kaza bilgisi sorgulama: KAZA yazıp boşluk bırakmak ardından plaka numarasını yazıp TURKCELL 5664'e göndermek yeterli. • Poliçe bilgisi sorgulama: TRAFİK veya KASKO, sonra boşluk bırakıp plakayı yazıp 5664'e göndermek gerekiyor.

- Mağdur bilgisi sorgulama: Trafik kazası mağdurunun hasarı hangi sigorta şirketinden alacağı ve hasar dosya numarasını öğrenmek için kişinin MAGDUR yazıp boş bıraktıktan sonra ‘TC Kimlik Numarası' yazıp 5664'e göndermek gerekiyor.

Bedeli 8 ile 14 kontör arasında değişiyor

Hasar servisi: 7 SMS/14 kontör

Kaza servisi: 5 SMS/10 kontör

Trafik servisi: 5 SMS/10 kontör

Kasko servisi: 5 SMS/10 kontör

Mağdur servisi: 4 SMS/8 kontör