BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.496,58
HABER /  POLİTİKA

Tek başına Türkiye CEOsu

Cumhurbaşkanı Gül, 45 kez yurtdışına çıktı. 2 bin işadamını yanında götürdü. Milyarlarca dolarlık anlaşma bağladı

Abone ol

Son olarak Çin’de 2.9 milyar dolarlık iş kapısı açan Cumhurbaşkanı Gül, bugüne kadar 45 ülkeye binlerce işadamı götürüp 10 milyarlarca dolarlık anlaşma yaptırarak inanılması güç bir rekora imza attı.

Görevinin 2’nci yılı dolmadan 45 kez yurtdışına seyahat edip rekor kıran Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yatırım fırsatları yaratarak birlikte seyahat ettiği işadamlarına da kazandırıyor. Seyahatlerine mümkün olduğunca çok işadamıyla çıkmayı tercih eden Gül’ün bugüne kadar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan (DEİK) destek alarak yanında götürdüğü işadamı sayısının 2 bini bulduğu belirtiliyor.

107 İŞADAMI, 2.9 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Gül’e en son çıktığı Çin gezisinde 107 işadamı eşlik ediyor. 29 Haziran’a kadar sürecek Çin gezisinde Gül’e eşlik eden Türk heyeti gezinin ilk gününde bankacılık ve ticari alanda birçok işbirliğine imza attı. Gezinin enerji, hammadde, gıda ve inşaat alanlarında toplam 2.9 milyar dolarlık anlaşmayla sonuçlanması bekleniyor.

TEK BİR PROJE İÇİN BİLE GİDERİM

Cumhurbaşkanı Gül’ün verimli geçen Çin gezisi, rekor katılımla gerçekleşen Rusya ziyareti sonrasındaki en kapsamlı gezi oldu. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başlattığı, fakat neredeyse unutulmaya yüz tutan ‘işadamlarıyla birlikte gezi geleneği’ni yeniden hayata geçiren Gül’ün 12 Şubat’taki Rusya ziyaretine 204 işadamı katıldı.

AFRİKA GEZİSİNDE 500 MİLYON DOLARLIK BAĞLANTI

İşadamları Gül ile birlikte bugüne kadar gittikleri Japonya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Mısır, Katar ve Romanya gibi ülkelerden yeni ticari bağlantılarla dönerken, Gül’ün Kenya ve Tanzanya’yı kapsayan Afrika gezisinden bile meyve toplamayı başardılar. Gül’ün eleştiri oklarına rağmen yaptığı Afrika gezisinde 500 milyon dolarlık iş bağlantısı yapıldı.

Gül Arabistan ve Rusya ziyareti sonrasında işadamlarına önderlik yaptığı Afrika çıkarması sonrasında ziyareti eleştirenlere geçmişte yapılan anlaşmaları örnek göstererek yanıt vermişti. Gül ‘Gerektiğinde başbakanları, bakanları arıyorum. Tek bir proje için bir başka ülkeye gidip 1 milyarlık iş çözdüğüm oldu’ demişti.

45 ZİYARET REKORUYLA ÖZAL'I GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 yıla yaklaşan görev süresince 45 kez yurtdışı seyahat etti. Köşkün ilk sahibi Mustafa Kemal Atatürk, 15 yıllık cumhurbaşkanlığı görevi sürecinde ‘cumhurbaşkanı’ olarak hiç yurtdışına çıkmadı. Köşk’ün Atatürk’ten sonraki sahipleri İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Fahri Korutürk ve Kenan Evren görevlerinin ilk yıllarında hiç yurtdışına çıkmadı. Cevdet Sunay görevinin ilk yılında üç, Turgut Özal sekiz, Süleyman Demirel beş ve Ahmet Necdet Sezer 14 kez yurtdışına çıktı.

CEO GİBİ KONUŞUYORUZ

Çin ziyatenin ikinci gününü bir basın toplantısıyla değerlendiren Gül yaptığı görüşmelerin tamamında ekonomi konuştuklarını söyledi. Gül ‘Burada Devlet Başkanı’ndan kominist Parti Genel Sekreteri’ne kadar herkes birer şirket CEO’su gibi konuşuyor ve hareket ediyor. Biz de o tarzda konuştuk. Hatta yemekte ekonomi konuşmaya o kadar dalmışız ki, önümüze gelen leziz yemeklerin birçoğunu bile tadamadık’ dedi. (Star/Yaşar Kızılbağ)