BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
HABER /  GÜNCEL

Tehlikeli adım! Esed İdlib'e büyük operasyona hazırlanıyor

Dün İdlib'i zehirli gaz ile vurup sivil katliamı yapan Esed rejimi, şimdi de kente büyük bir operasyona hazırlanıyor... Esed ordusu ile "çatışmasızlık bölgesi"ndeki Türk askeri karşı karşıya gelir mi?

Abone ol

SURİYE ordusunun İdlib'de düzenlediği ve zehirli gaz kullanıldığı iddia edilen hava saldırılarında en az 20 kişinin öldüğü bildiriliyor. Ordu birliklerinin ve müttefiklerinin İdlib'de stratejik yerleşim birimlerini ele geçirmek için büyük bir operasyona hazırlandığı öne sürülüyor. Eylül 2017'de çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 4 gözlem noktası var. Esed askerleri ile Mehmetçik İdlib'te karşı karşıya gelebilir mi?

İdlib, 2015'ten beri çoğunluğu muhalif grupların kontrolünde olan tek bölgeydi. Esed güçleri ve müttefikleri, Kasım 2017'de İdlib'in doğusunda ilk operasyonlarına başlamışlardı. Kasım 2017-Ocak 2018 döneminde Suriye hükümeti yanlısı güçler, Ebu el-Duhur Hava Üssü'nün yanı sıra hükümetin kontrolündeki Halep ile Şam'ı birbirine bağlayan demiryolu hattı üzerindeki bölgeleri ele geçirmişti.

YENİ HEDEF SARAKEB KASABASI MI?: Suriyeli muhaliflere yakın basın kuruluşları, Suriye ordusu ile müttefiklerinin bir şimdiki hedefinin stratejik bir konumda bulunan Sarakeb kasabası olacağını öne sürüyor. Sarakeb kasabası ve çevresi, Şam ile Halep'i birbirine bağlayan otoyolun geçitiği bölgede bulunuyor ve iki kenti birbirine bağlayan demiryolunun batısında kalıyor.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ: Türkiye, İran, Rusya, Suriye hükümeti ve silahlı muhaliflerin Eylül 2017'de imzaladığı anlaşmayla İdlib dört çatışmasızlık bölgesinden birisi olarak ilân edilmişti. Anlaşmanın basına sızan detaylarına göre İdlib çatışmasızlık bölgesi kendi içlerinde üç alana ayrılıyordu: Rusya denetim bölgesi (Demiryolunun doğusu) Silahtan arınmış bölge (Demiryolu-otoyol arası) Türkiye denetimi (Otoyolun batısı)...

MEHMETÇİK'LE KARŞI KARŞIYA GELİR Mİ?: Ancak Suriye hükümeti yanlısı güçlerin ilerlediği noktalar, silahtan arındırılmış bölge olarak tanımlanan yerlerde bulunuyor. Sarakeb ve diğer bombalanan yerleşim yerleri otoyol ile demiryolu arasında kalıyor. Bu da bölgedeki Türk askeri ile Esed güçleri arasında olası bir çatışma ihtimali endişesi doğuruyor.

TİMES'TEN OLAY YAZI: İngiliz Times gazetesi, Türkiye ile Suriye rejiminin ülkenin kuzeybatısında karşı karşıya geldiklerini yazdı. Haberde bunun Suriye'de savaşan taraflar arasında ateşkes umutlarının azaldığı bir zamana denk geldiği vurgulandı.

ARADAKİ MESAFE 3 KİLOMETRE: Dördüncü gözlem noktası için İdlib'e giren Türk eskerlerine atıf yapılan Richard Spencer imzalı haberde "Türk güçleri, Devlet Başkanı Esad ile El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve Özgür Duriye Ordusu (ÖSO) arasındaki cephe hattından en fazla 2 mil (3,2 kilometre) uzaklıktaki El Eis köyünde konuşlandılar" deniyor.

TÜRK ORDUSU REJİMİN YOLUNA ÇIKIYOR: Anlaşma gereği Türk ordusunun El Eis köyüne, Esad güçlerinin ateşkesi delerek İdlib eyaletinin içlerine doğru ilerlediği bir dönemde konuşlandığına dikkat çekiliyor. "Türk ordusu şimdi onun (rejimin) yoluna çıkıyor" deniyor.