BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.429,35
HABER /  SAĞLIK

Tedaviyi bıraktı üçüz sahibi oldu

7 yıl önce evlenen çift bebek sahibi olamayınca tüp bebek denemeye karar verdiler. 2 yıldan sonra onu da bıraktılar ama...

Abone ol

Adana'da 7 yıl önce evlenen ancak uzun süre bebek sahibi olamayınca tüp bebek yöntemini deneyen, başarılı olamayınca umutsuzluğa kapılan İsmail-Adül Günay çifti, tedaviyi bıraktıktan 2 yıl sonra üçüz bebek sahibi oldu. Bir bebek sahibi olabilmek için yıllarca bekleyen çiftin çocuk sevinci, üçüzlerden birinde akciğer yetmezliği çıkınca yarım kaldı. Asgari ücretle çalışan baba, aylık 750 lira sağlık gideri olan bebeğe bakmakta zorlanıyor.

Adana'da 6 yıl önce birbirine severek evlenen İsmail (37) Adül Günay (39) çifti dünyaya gelen üçüzlerin sevincini yaşayamadı. Evlendikten sonra hemen çocuk sahibi olmak isteyen aile, bir türlü çocuk sahibi olmayınca bir sağlık kuruluşuna giderek kontrolden geçti. Burada çocuklarının olamayacağı cevabını alıp tüp bebek yapmaya karar veren çift, uzun uğraşlara rağmen bu yöntemle de sonuca ulaşamadı. Aile bunun üzerine maddi durumları da kısıtlı olduğu için çocuk yapmaktan vazgeçti. Ancak aradan iki yıl geçtikten sonra anne Adül Aygün baba kontrol için sağlık kuruluşuna gidince hamile olduğunu öğrendi. Karı-koca büyük bir sevinç yaşadı. Annenin hamileliği iyice belirgin olduktan sonra üçüz bebekleri olacağını öğrendi.. Anne Aygün, yaklaşık 1 yıl önce 2'si kız 1'i erkek üç tane bebek dünyaya getirdi. Çiftin bebek sevinci üçüzlerin dünyaya gelmesinden sonra erkek bebekte akciğer yetmezliği olduğunu öğrenince yarım kaldı. Aile, bebeklerden kız olanlarına Gamze ve Sahra, erkek olana ise Halit ismini verdi.
Adana Kadın Doğum Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeklerden Gamze ve Sahra sağlıklı olduğu için hastaneden anne ile birlikte hemen taburcu oldu. Hamit bebek ise akciğer yetmezliği olduğu için bir süre hastanede tedavi gördü. Halit daha sonra başka bir hastaneye sevk edilerek tedavi altına alındı. Tam 9 ay hastanede kalan Halit, daha sonra ağızdan beslenemediği için midesine hortum yerleştirildi. Şimdi Halit bebek hortumla besleniyor. Üstelik solunum sorunu da çeken Halit bebek evde oksijen tüpü ile yaşamak zorunda. Baba Aygün oğlunun hayatta kalması için herhangi bir elektrik kesintisine karşı oksijin tüpünü çalıştırması için jenaretör aldı. Ancak Halit bebeğin hastalığından dolayı aileye aylık masrafı 750 lira olması babayı kara kara düşündürüyor.
Bir okulda hademe olarak çalıştığını ve asgari ücret aldığını söyleyen baba Günay, "Elime geçen maaş 550 TL ama sadece oğlumun masrafı 750 TL'yi buluyor. Hortumla besleniyor. Özel maması var, ilaçları var. Tüm çabamız onu 11 kilograma çıkarmak. Kardeşleri 10 ve 11 kilogram ama o sadece 4 kilo 800 gram. Oğlum 11 kilograma ulaşırsa sağlığına da kavuşmuş olacak ama ekonomik gücümüz olmadığı için oğlum bir türlü kilo almıyor. Ben bir babayım. Ne yapmam gerekiyorsa yapayım. Tek isteğimiz oğlumuzun sağlığına kavuşması ama elimiz kolumuz bağlı" dedi.
Baba Günay, aldığı maaşın 200 lira fazlasının oğlunun aylık bakım ücreti olduğunu yineleyerek, oğlunun hayatta kalması için her gün pilav yiye yiye pilav olduklarını belirterek, "Oğlumun yaşaması için her şeyi yapıyorum. Ama gücüm kalmadı. Ben çalışıyorum eşim sürekli oğlumla ilgileniyor. Bu nedenle diğer bebeklere baldızım bakıyor. Ona da 200 lira ücret ödeyemiyorum. Ayrıca kirada oturuyorum. Bunların hepsini 550 lira maaşla yapıyorum. Allah bana bir çocuk isterken 3 tane verdi. Ancak artık hasta çocuğuma bile bakacak gücüm kalmadı" diye yardım istedi.
Anne Günay, evlendikten sonra çocukları olmadığı için tedavi gördüklerini ancak tedavi sonucunda da çocuklarının olmadığını, tedaviyi bıraktıktan sonra üçüz çocuklarının olduğunu belirterek, "Bebeklerimden birisi doğuştan hasta çıktı. Yıllardır bebek dünyaya getirmeyi düşünürken en mutlu günümüzde Halit'in hasta olması bizi yıktı" dedi.
Doğumdan sonra hayatının önemli bir bölümü oğlu ile birlikte hastanede geçen anne Günay ise, "Oğlum ağzından gıda alamadığı için midesine hortum bağlandı. Evde sürekli olarak, buhar nebulizatörü, oksijen konsantrasyonu ve aspiratör çalışmak zorundayız. Mama, bez masrafının yanında elektrik faturası bizi zor duruma bıraktı. Bir ay parayı denkleştiremediğimiz için elektriğimiz kesildi. Eş dosttan aldığımız borçla parayı yatırdık. Yoksa oğlumuz ölürdü" diye konuştu.