BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.496,55
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Tecavüze uğrayan göçmen kadınlar Meclis gündeminde

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, göçmen kadınların İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin farklı kentlerinde izinsiz çalıştırıldığı, patronların tecavüzüne uğradığı iddiaları üzerine İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya yazılı soru önergesiyle sorunu aktardı ve

Abone ol

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz'ün önergesi şöyle:

Birçok kadın örgütünün düzenlediği ortak basın toplantısıyla paylaştıkları üzere, çalışma izni olmayan göçmen kadınların özellikle İstanbul’un Aksaray, Laleli, Beyazıt ve Kumkapı bölgelerindeki karakol, işyeri ve evlerde maruz kaldıkları taciz ve tecavüz iddiaları, tehdit yoluyla uzun süre çalışmaya zorlandıkları bilgisi, gündemdeki yerini korumaktadır. İddialar kapsamında, göçmen kadınlara “işyerlerinde tecavüz etmek için özel odalar ayıran patronlar”dan bahsedilmektedir. Göçmen kadınların, uğradıkları taciz ve tecavüzler sonucunda hastalıklarla karşı karşıya olduğu bilgisi de paylaşılmaktadır.

Bu iddialar karşısında; Türkiye geneli ve iller düzeyinde, çalışma izin belgesi bulunan yabancı sayısının cinsiyet dağılımı nedir?
Çalışma izni bulunmayan göçmen kadınların kaçak yoldan çalıştırılmasına dair Bakanlığınıza ulaşmış ihbar sayısı nedir; bu konuda bir çalışmanız var mıdır? Bu ihbarların yöneltildiği il ve sektör dağılımı nedir? Çalışma izni bulunmayan göçmen kadınların durumu, Bakanlığınız bünyesinde izlenmekte midir? Göçmen kadınların taciz ve tecavüze uğradıkları yönündeki iddialar karşısında, bahse konu bölgelerde inceleme başlatacak mısınız? Taciz ve tecavüzle karşılaştığı belirlenen göçmen kadınlar için ücretsiz sağlık, danışma ve şiddet önleme merkezi hizmetleri, farklı Bakanlıklar ve kurumlarla eşgüdüm halinde sunulacak mıdır?"