BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.435,14
HABER /  DÜNYA

Tecavüz ve işkence etti şimdi bakın nerde?

Bugün 12 Eylül'n 33 yıldönümü. Mamak Askeri Cezaevindeki tecavüz, işkence ve cinayetlerin sorumlusu Cezaevi Komutanı Raci Tetik ise pişmanlık duymadan huzurevinde geçiriyor günlerini

Abone ol

İNTERNET HABER- ÖZEL İÇERİK

"Mamak Cezaevinde, üç aylık bebeği getirip, çırılçıplak soyup babasının karşısında su dolu bir bidona sokarak konuşturulmaya çalışılan kişiler oldu. Bu durumda olan kişi her şeyi imzalar. Onlar da yazıyorlardı kendilerine göre, imzalatıyorlardı.

Orada sorguda ırzına geçilen arkadaşlarımız oldu. Orada bunun için görevli olanlar vardı. (...) Sıyırttırıyorlar af edersiniz pantolonunu, fotoğraflarını çekiyorlar, herifin biri arkadan üzerine abanıyor. Bunlar yaşandı."

Darbecilerin 12 Eylül’de yaptığı sistematik işkenceleri anlatan isim  12 Eylül’de cezaevinde yatan eski bakan Yaşar Okuyan. Okuyan Milat gazetesine verdiği röportajda 12 Eylül Mamak Askeri Cezaevini böyle anlatıyordu. Okuyan'ın işkencelerde sorumlu olduğunu söylediği isim ise Mamak Askeri Cezaevi Komutanı Raci Tetik'ti. Okuyan, Raci Tetik'in kendi istediği dilekçeyi yazmadığı için MHP'li tutukluları öldürüp, cezaevi doktorundan da intihar etti diye rapor alacağını da söylüyordu aynı röportajda.

Bugün 12 Eylül darbesinin 33. yıldönümü. Türkiye darbe ile ilgili Kenan Evren ve arkadaşlarının görüntülerini hatırlıyor belki de en çok. Ama en çarpıcı olanlar Diyarbakır, Metris ve Mamak gibi cezaevlerinde yaşananlardı. 32 bin kişinin tutuklu olarak geldiği Mamak Askeri Cezaevi'nin komutanı Raci Tetik yaptıkları ile hafızalara kazındı. İşte şimdi huzurevinde yaptıklarında pişmanlık duymadan yatan Tetik'in geçmişte yaptıklarından bazıları:

DOĞUNUN BAŞBUĞU YILMA DURAK'IN MAKATINA ŞİŞE SOKMUŞLARDI

Mamak'ta tutuklu ve hükümlülere ağır işkenceler yapıldığını herkesin duyduğunu anlatan bir diğer isim, Tabib Binbaşı Selim Kaptanoğlu'ydu.  Kaptanoğlu, yıllar sonra işkencenin başındaki kişinin de cezaevi komutanı Raci Tetik olduğunu ifade etmişti. Tetik'in koğuşlara köpeklerle girdiğini ve ağır işkenceler yaptığını dile getiren Kaptanoğlu, sıkıyönetim şartlarından dolayı kimsenin buna ses çıkaramadığını vurguladı.

Kaptaoğlu bir başka MHP yöneticisi, Doğu'nun Başbuğu olarak anılan Yılma Durak'ın başına gelenleri şöyle anlatmıştı:

"Cezaevinde iki kişinin bulunabileceği hücrelerde dört hükümlünün konulduğuna şahit oldum. Tutuklulardan ikisi yatağında yatarken biri tuvalette diğeri de ayakta beklemek zorunda kalıyordu. Cezaevinde bulunan Yılma Durak Mevki Hastanesi'ne defalarca getirildi. İlk getirildiğinde İstanbul'da işkence gördüğü için tedavi edilmişti. Kendisinin makatına şişe sokulduğunu bana ifade etmişti. Buna ilişkin bulgular da mevcuttu. Yılma Beyin işkence gördüğünü rahatlıkla söyleyebilirim."

O SOLCU GAZETECİ ÖLDÜ BEN ÖLMEDİM

Ülkü Ocakları Genel sekreteri ve 12 Eylül darbesi sonrası Mamak cezaevinde o acı günleri birebir yaşayanlardan Haşim Akten cezaevine gelir gelmez başlayan işkenceyi şöyle anlatıyordu:

"Girersiniz kafese askerler öldüresiye vurmaya başlarlar. Asker öldüresiye vurmazsa o zaman komutan askeri döver. Sen bununla iş birliği mi yapıyorsun der. Solcu bir arkadaş vardı benim yediğim dayağı o yedi kemik kırandan. O dayağı yedi ve öldü ben ölmedim. Ölen solcu bir gazeteci idi. Benden bir gün sonra geldi aynı dayağı yedi o öldü ama Allah beni korumuştu ben ölmemiştim."

Akten'in sözünü ettiği solcu gazeteci Sol Yayınlar'ın kurucusu İlhan Erdost'tu. Ancak Erdost Mamak'ta öldürülen ilk tutuklu değildi.

CİNAYETLER RACİ TETİK'İ DAHA DA CESARETLENDİRDİ

Oral Çalışlar daha sonra kitap yaparak yaşadıklarını anlattığı Mamak Cezaevinindeki ölümleri şöyle anlatıyordu:

"Mustafa Yalçın, Raci Tetik’in komutanlığında Mamak’ta öldürülen ilk tutuklu. Tarih 28 Ağustos 1980’di. 12 Eylül darbesinden 15 gün önceydi. Tetik, göreve yeni atanmıştı. Nasıl bir yönetim kuracağını ortaya koymak amacıyla koğuşlara bir saldırı düzenledi. Tutuklular havalandırmaya çıkarıldılar, saatler süren bir dayak ve tekmeleme faslından geçirdildiler. Her taraf kan içinde kalmıştı. Bu dayak sırasında ağır yaralanan Mustafa Yalçın bir süre sonra can verdi.

Bu cinayet, Tetik’i korkutmak bir yana, daha da azgın şekilde saldırması için cesaretlendirdi. Darbe gerçekleştikten sonra eli iyice rahatladı. Darbenin ilk günlerinde bu zulmün kurbanlarından birisi İlhan Erdost’tu. Gözaltında Mamak’a getirilirken yolda dövülerek öldürüldü. (...) Bu açık cinayete rağmen Tetik’in acımasızlığı ve saldırganlığı hafiflemek bir yana ağırlaşarak sürüyordu."

RAHATLIK SİZE BATIYOR, BANA KALSA HEPİNİZİ KURŞUNA DİZERİM

Tüm yaşanan işkencelere rağmen Raci Tetik, tutukluların "rahat" bir ortamda olduğunu düşünüyordu. Oral Çalışlar o düşünceyi Tetik'in nasıl ifade ettiğini şöyle yazmıştı yıllar sonra:

“Raci Tetik, tek tek sıraya dizilmiş tutukluların karşısındaydı. Ellerini arkasına koyarak onları düşman gözlerle süzdü, küfür ve hakaretlerle dolu konuşmasını şöyle tamamladı: ‘Rahatlık size batıyor. Sopayı sırtınızdan kaldırdık mı böyle oluyor. Bundan sonra görürsünüz gününüzü. Bana kalsa hepinizi tek tek hücreye koyar, her gün birinizi kurşuna dizerim. Geri kalanınız da elleri şakaklarında ölümü beklerler. Dua edin ki benim cuntam gelmedi. Benim cuntam gelseydi sizi burada böyle boşuna beslemezdim. Faşistlerden bir korkum yok. Beni öldürürse komünistler öldürür. Ama öyle bir zaman gelirse, öldürülünceye kadar dağa çıkar ve gerillacılık yaparım’.”

ASKERİ HUZUREVİNDE YAŞIYOR

Tutukluları kurşuna dizmek isteğini sık sık dile getiren, ama bunun yerine dayak, tecavüz, işkence ile yetinen Tetik, korktuğu gibi öldürülmedi.

12 Eylül döneminde Mamak'ın hakimi durumunda olan Tetik, İstanbul’da GATA’ya bağlı Çamlıca Huzurevi’nde yaşıyor halen. 12 Eylül ile ilgili olarak geçen yıl ekim ayında TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na ifade veren Tetik, BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile de ilginç bir polemiğe girmişti.

Gazetecilere “Raci Tetik, benim bilfiil işkencecim" diyen Önder o işkenceleri şöyle anlatmıştı:

“Mamak’ta herkese ne yapıldıysa... Tabutluklar, falakalar, kendi eliyle dövmeler, köpekleri üstümüze salmalar, hakaretler, görüşçülerimize yapılan eziyetler... Bir özel harp mensubudur. Kıbrıs’taki işkencelerinden, gaddarlığından dolayı ödüllendirilerek Mamak’a gönderilmiştir. 28 Ağustos’ta geldi Mamak’a ve 12 Eylül’ün geleceğini haber vererek başladı işe soracağız bütün bunları. Tarih sorar. Gün gelir devran döner sanıkla sorgulayan yer değiştirir.”

İŞKENCE YAPMADIM AMA O BİR SAVAŞTI

Bu yıl Nisan ayında 12 Eylül davası için talimatla ifade veren Tetik, işkence yaptığı iddiaların reddetti ve "... orası cezaevi idi. hastane, okul, aşk gemisi ve yat kulübü değildi. Benden öncekiler iyi davrandıkları için başarılı olamamışlar. O talihsiz olaylara ben de çok üzüldüm. Ama bu bir savaştır. Savaşta her zaman iyi şey olmaz." demişti.