BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.424,24
HABER /  DÜNYA

Tecavüz edip hatıra fotoğrafı çektirdiler!

Tarihin utanç sayfalarından birini aralıyor bu görüntüler... Bugün Libya'nın tepesine binen Fransa, Cezayir'de de katliama yol açmıştı...

Abone ol

İNTERNETHABER / Aylardır Libya'da süren iç savaş, BM'nin askeri müdahaleye izin veren kararının ardından kızıştı. Dünyanın 'bombardımanı durdur' kararına karşı çıkan Kaddafi'yi hava bombardımanı da durdurmayınca, Libya'ya ilk ateş Fransa'dan geldi.

Yine amaçtan şaşıldı ve siviller, kurşunların hedefi oldu. Libya'nın resmi ajansının verdiği bilgiye göre, hala süregelen saldırıda 48 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi de yaralandı.

Fransa, hemen hemen girdiği tüm Afrika ülkelerinde benzer katliamlar gerçekleştirdi. Öldürülenlerin sayısı belki farklıydı ama hepsinde de aynı vahşet ruhu etkindi.

FRANSA'NIN CEZAYİR KATLİAMI

Mesela Cezayir... Cezayir 1830'dan 1962'ye kadar yani toplam 132 yıl süreyle Fransa'nın işgalinde kaldı. Bu süre içinde Cezayir halkı da kesintili olarak bağımsızlık savaşları verdi. En şiddetli savaş ise 1954-1962 arasında gerçekleştirilen büyük bağımsızlık savaşıdır. Bu süre içinde Fransız işgalciler bir buçuk milyon Cezayirliyi hunharca şehit etmişlerdir.

Fransa'nın Cezayir'e yönelik işgal amaçlı saldırıları 1827'de başlamıştır. Fakat saldırıların başlamasıyla ilgili gelişmeler oldukça ilgi çekici ve düşündürücüdür. O tarihte Cezayir, Osmanlı Devleti'ne bağlı bir eyalet durumundaydı ve başında da aslen İzmirli olan Dayı Hüseyin Paşa bulunuyordu. Fakat Osmanlı Devleti'nde baş gösteren zayıflama Cezayir'i de Fransa karşısında zayıf duruma düşürmeye başlamıştı. O sıralarda Fransa hükümeti, Bacri ve Busnak adlı Cezayirli iki yahudiden 5 milyon Frank ve bir miktar hububat borç almıştı. Fransa krallık idaresine geçince yeni yönetim bu borçları tanımakla birlikte ödemeyi durdurdu.

Bunun üzerine söz konusu iki yahudi alacaklarının tahsili için Dayı Hüseyin Paşa'yı devreye soktular. Hüseyin Paşa da tebaasından olan bu iki kişinin alacaklarını tahsil için harekete geçti ve bazı Fransız gemilerine el koydu. 29 Nisan 1827 tarihinde bu borçların tartışıldığı sırada Dayı Hüseyin Paşa, Fransız konsolosu Pierre Deval'in yüzüne elindeki yelpazeyle vurdu. Fransa da bu olayı savaş ilanı kabul ederek 16 Haziran 1827'de askeri harekatı başlattı. Aslında Fransa böyle bir harekat için söz konusu olaydan önce hazırlığını yapmıştı. Bu ilk harekattan sonra Cezayir'in sahillerini abluka altına aldı.

O sıralarda Yunanistan işgaliyle uğraşan İstanbul yönetimi (Babıali) ise olaylara müdahale etme imkanından yoksundu. Bu yüzden diplomatik yollardan meselenin çözümü için uğraş veriyordu. Ama Fransa avantajlı durumunu değerlendirerek işgal planını gerçekleştirmek istiyordu. Fransa, İngiltere ve Rusya'yla da işbirliği yaparak 20 Ekim 1827'de Navarin'deki Osmanlı donanmasını yaktı. Bu olaydan kısa bir süre sonra 1828-29 Osmanlı-Rus Savaşı başladığından Cezayir, Fransa karşısında iyice yalnız kaldı. Bu duruma rağmen yine de Fransa, Cezayir'i kısa sürede işgal edemedi.

14 Haziran 1830'da General Bourmont komutasında yeni bir donanma ve 37.000 kişilik takviye birlik gönderdi. Bu takviye güçlerle 5 Temmuz 1830'da başkent Cezayir'i işgal edebildi. Fakat o sırada meşhur Emir Abdülkadir komutasında bir gerilla savaşı başlatıldığından Fransa, Cezayir'in tümünü ele geçiremedi. Emir Abdülkadir'in işgal kuvvetlerine karşı direnişi 1947'ye kadar sürdü ve Fransa'nın ülkenin tümü üzerinde hakimiyet sağlaması da ancak bu direnişin sona ermesinden sonra gerçekleşti.

FRANSA'NIN ALÇAKLIĞI

Neler mi yaşandı Fransa'nın Cezayir'i işgali sırasında? İşte aşağıdaki video Fransa'nın alçaklığını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor;