BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.323,98
HABER /  GÜNCEL

TC Kimlik Noda ilginç iddia

Elektronik postalarda dolaşan “şehir efsanesi” bir anda yüzbinlerin gizli gündemi oldu.

Abone ol

Elektronik postalarda hızla yayılan, “TC kimlik numarası tek olanlar fişleniyor” iddiası, “şehir efsanesi” çıktı. Zira vatandaşlık numarası “tek sayı” olan hiç kimse yok ve algoritma tekniğiyle belirlenen vatandaşlık numarasının “tek sayı” olması mümkün değil. Tek ayrıcalık, “bir numaralı vatandaş” olması için Atatürk’e verildi. Ama O’nun numarası da algoritmaya uyuyor.

e-posta ile tüm yurda yayıldı

İnternet sitelerindeki iddiayla TC Kimlik Numarası tek sayı ile biten vatandaşların, mezhep ya da etnik kökenine göre fişlendiği ileri sürüldü. T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, iddianın “uydurma” olduğunu vurguladı ve “Tek rakamla biten bir TC kimlik numarası olmadığını” açıkladı. Müdürlük, eğer TC kimlik numarasının son hanesi tek rakamla biten vatandaş varsa, işlemlerde sorun çıkacağı için, en yakın nüfus dairesine giderek, bu hatayı düzeltmesini de istedi.

Neden çift sayı ile bitiyor?

11 haneden oluşan numaraların iki bölümü bulunuyor. Aslında kimlik numarası ilk 9 hane. Numaranın son iki hanesi ise, ilk dokuz hanenin “sağlamasını” yapıyor. Çeşitli algoritma hesaplarıyla ortaya çıkan bu rakamın “tek sayı” olması, “matematik” olarak mümkün değil.