BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.436,60
HABER /  GÜNCEL

TBMM'den Soma faciası için ibretlik rapor!

Soma maden kazasını araştıran Meclis komisyonu taslak raporunu tamamladı. Raporda 'faciaya neden olan sebeplerin diğer madenlerde de olduğu' vurgulandı.

Abone ol

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasını araştıran Meclis komisyonu taslak raporunu tamamladı.

Komisyon üyelerine sunulan ve NTV'nin ulaştığı 283 sayfalık raporda, "Soma faciası Türkiye Cumhuriyeti tarihinin karşılaştığı en büyük, meydan okuyan bir felakettir" denildi.

Raporda, en dikkat çekici nokta, somada yaşanan faciayı oluşturan koşulların diğer ocaklarda da mevcut olduğuna vurgu yapılması oldu. Komisyon raporunda, "Vakit geçirilmeden bilimsel çalışmalara başlanmalıdır. Soma'da yaşanan facianın tekrarlanmamasının tek koşulu; madencilik bilim ve teknolojisine uygun çalışmaktır" denildi.

'EN KARMAŞIK KAZA'

Facianın yaşandığı Eynez ocağına iki kez girerek olayın nasıl geliştiğini yerinde inceleyen komisyon, raporunda, "Eynez faciası hem oluş şekli, hem de sonuçları bakımından muhtemelen dünya madencilik tarihindeki en büyük ve en karmaşık kazalardan birisidir" denildi.

DENETİMLER MERCEK ALTINDA

Raporda, kaza gününe kadar yapılan denetimler de değerlendirildi. Madende yeraltı ocağının tamamının boşaltılması ile ilgili herhangi bir tatbikat yapılmadığına dikkat çekilen raporda, madendeki defterlerde seri havalandırmanın sorunları ile ilgili herhangi bir tespite de rastlanmadığına vurgu yapıldı.

'ESKİ PANOLAR TEHDİT'

Raporda, Eynez Ocağı'ndaki facianın nasıl oluştuğu da görgü tanıklarının ifadeleriyle ortaya kondu.

Kurtarma ve soğutma faaliyetlerinde bulunan Aygün Ekici'nin kazadan 3 gün sonra, "Ocak ısısından kaynaklanan yangın gördüğünü ve söndürdüklerini" ifadesine yer verilen raporda,
ocakta bulunun eski imalat panolarının hem ocak için hem de yanındaki yeni üretim sahaları için bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi.

'KAOS YARATILDI'

Kazanın oluşmasının hemen ardından yanlış bilgilerin kamuoyuna yansıtılarak kaos ortaya çıktığına da vurgu yapan komisyon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bölgeye giderek kaos ortamının kısmen dağıldığı ve tek elden bilgilendirme yapıldığı ifade edildi.

'DOĞANIN TEPKİSİ ANLAŞILMALI'

Raporda, firmanın yaptığı hatalara odaklanıldığı ancak, kazanın gerçek oluşum nedeninin, tabaka hareketlerinin incelenerek kaya mekaniği ilkelerinin uygulanmaması olduğu ifade edildi. Raporda, "Doğada bir iş yaparken doğanın vereceği tepkinin tam olarak anlaşılması zorunludur" denildi.

GÖRSELLE ANLATILACAK

Soma Komisyonu, bu raporun haricinde, Soma'daki maden kazasının nasıl yaşandığını kısa bir görselle anlatmaya hazırlanıyor.