BIST 8.746
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.241,75
HABER /  POLİTİKA

TBMM'de Şah Fırat operasyonu tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda Süleyman Şah Türbesi'ne dzenlenen Şah Fırat operasyonuna ilişkin gündem dışı oturum düzenleniyor.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri-TSK'nın Suriye'deki Türkiye toprağı Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik operasyonu Meclis'te tartışma yarattı.

Meclis'teki İç Güvenlik Paketi görüşmeleri öncesi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şah Fırat operasyonuna ilişkin açıklamlarda bulundu. Bakan Yılmaz'ın açıklamaları sonrası muhalefet üyeleri operasyona ilişkin konuşmalar yapıyor.

Meclis'teki Şah Fırat Operasyonu tartışmasını haberimizdeki player aracılığıyla izleyebilirsiniz. 

BAKAN ZOR KONUŞTU 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şah Fırat operasyonuna ilişkin, "Kaybedilen vatan toprağı yoktur, Türkiye egemenlik hakkından vazgeçmemiştir" dedi. Bakan Yılmaz'ın konuşması sırasında muhalefet masalarından protesto sesleri yükseldi. 

FATİHA OKUMAYA DAVET ETTİ

Bakan Yılmaz, 'Yeni Suriye Eşme'sindeki türbe ülkemize yaya yürüme mesafesindedir. Ecdadına bir Fatiha okumak isteyenlerei ziyaret etmeye davet ediyoruz. Orada da görülecektir ki bayrak dalgalanmaktadır' diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şah Fırat operasyonu ile ilgili Genel Kurul'u bilgilendirdi. Yılmaz, ''Her türlü risk içeren bir bölgede çatışma dahi olmaksızın bu operasyonun gerçekleşmiş olması Türk Silahlı Kuvvetlerimizin caydırıcı gücünü ve harbe hazırlık derecesini göstermektedir. Kaybedilen vatan toprağı yoktur, Türkiye egemenlik hakkından vazgeçmemiştir" dedi.

Yılmaz'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

''BU BİR MİLLİ DAVA''

''Bu bir milli davadır. Bu operasyona karşı çıkan dış güçlerin kim olduğuna bakıldığında bu operasyonun ne kadar doğru olduğu da görülecektir. Suriye’de her geçen gün artan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler de dikkate alınarak Süleyman Şah Karakolu’ndaki manevi değerleri geçici olarak Eşme Köyü’nde kalan bir yere taşınmasına hükümetimizce karar verilmiştir. 21 Şubat 2015’de eş zamanlı operasyon başlatıldı. Birliklerimiz 22 Şubat 00.30’da karakola ulaşmıştır. Birliklerimiz 21.02 itibariyle bayrağımızı bu toprak parçası üzerinde dalgalandırmıştır. Emanetler ve Mehmetçiklerimizi alarak Türkiye’ye güvenle gelmiştir.


savunma-bakani-ismet-yilmaz-suleyman-sah-turbesi-operasyonu-aciklamasi.jpg
''KAYBEDİLEN VATAN TOPRAĞI YOK''

Her tür risk içeren bölgede çatışma dahi olmadan bu operasyonun gerçekleşmiş olması TSK’nın caydırıcı gücünü göstermektedir. Operasyonun başlangıcında intikal sırasında bir personelimiz geçirdiği kaza sonucu şehit olmuştur. Bu operasyon Mehmetçiğimizin can güvenliği gerekçesiyle gerçekleştirilmiştir. Mehmetçik rehin diyenlere Mehmetçiğin rehin olmadığı gösterilmiştir. Kaybedilen bir vatan toprağı yoktur. Türkiye egemenlik hakkından vazgeçmemiştir.

Bölge 24 saat boyunca İHA’larla da gözlemlenmekteydi. Hava şartları müsait olduğunda yapılabilmekteydi. Bu da mevcut riski arttırmaktaydı. Bu tehdidin ne kadar süreceği de bilinmemekte. 5 yıl süren de var 30 yıl da. Türkiye daha önce de IŞİD rehinesi olan Musul Başkonsolosluk personelinin tecrübesini yaşamıştır. Rehin alındıklarında konsolosluk neden daha önce boşaltılmadı demişlerdi. Bugün karakoldaki askerlerimizin can güvenliği için neden tedbirler alındı demeye de hakları yoktur. Hükümetimiz her bir vatandaşımızın can güvenliğini koruyacak tedbirleri alır. Hiç kimse Türkiye’nin ülke topraklarının ve can güvenliğinin korunmasının kararlılığını test etmesin.

''ÜLKEMİZE YAYA YÜRÜME MESAFESİNDE''

Yeni Suriye Eşme'sindeki türbe ülkemize yaya yürüme mesafesindedir. Ecdadına bir Fatiha okumak isteyenleri ziyaret etmeye davet ediyoruz. Orada da görülecektir ki bayrak dalgalanmaktadır.''

HDP'Lİ GÜR: OPERASYON PYD'NİN KATILIMIYLA YAPILDI

Bakan İsmet Yılmaz'dan sonra söz alan HDP Van Milletivekili Nazmi Gür ise, ''Operasyon PYD'nin katılımıyla yapıldı'' diye konuştu. Birleşimin başında söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, birleşimde milletvekillerine gündem dışı söz verilmediğine dikkati çekti.

Yakut da milletvekillerinin talebi olmadığını Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın ise Süleyman Şah Türbesi'nin nakliyle ilgili bilgi vermek üzere konuşma talebi olduğunu söyledi.

Bunun üzerine bazı CHP milletvekilleri el kaldırarak konuşma talepleri olduğunu belirttiler.

Ancak Yakut, bugün için önceden verilmiş bir başvuru olmadığını, bu nedenle milletvekillerine gündem dışı söz vermeyeceğini ifade etti. Altay, Yılmaz'ın sunumunun konusunun önemli olduğunu Meclis TV'nin yayına geçmesini de istedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da milletvekillerine gündem dışı söz verilmemesini eleştirdi. Vural, Milli Savunma Bakanı'nın gündem dışı konuşması hakkında grupların haberdar edilmesi ve hazırlık yapmalarına olanak sağlanması gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını kaydetti.

Vural konuşması sırasında Meclis Başkanvekili'nin üslubuna yönelik de "bir ulan demediğiniz kaldı" ifadesini kullandı. Yakut, böyle bir üslubunun hiçbir zaman olmadığını hiçbir milletvekiline "sayın" demeden söze başlamadığını vurguladı.

hdp-milletvekili-idris-baluken-suleyman-sah-turbesi-operasyonu-aciklamasi.jpg 

"BU SÖZÜN DÜZELTİLMESİNİ İSTİYORUZ"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise 21 Şubat'ta gerçekleştirilen birleşimi yöneten Meclis Başkanvekillerinin İçtüzüğü hiçe saydıklarını, buna karşı gruplarının da divan önünde oturma eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bu sırada Yakut'un kendilerinden "bunlar" diye bahsettiğini, eylemleriyle ilgili Başkanlık Divanı'nın arkasındaki odada grup başkanvekilleriyle bir görüşme yapılıp yapılmadığını merak ettiklerini söyledi. Baluken "bunlar" ifadesi kullanıldıysa bu sözün düzeltmesini ve kendilerinden özür dilemesini istedi.

Yakut ise HDP'nin oturma eylemi ile ilgili diğer grup başkanvekilleriyle herhangi bir görüşme yapmadığını belirtti.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de milletvekillerine gündem dışı söz verilmemesinin İçtüzük ihlali olduğunu savundu. CHP Grup Başkanvekili Altay tekrar söz alarak Milli Savunma Bakanı Yılmaz'ın sunumu hakkında gruplara önceden bilgi verilmemesi nedeniyle usul tartışması açılmasını istedi.

Yakut ise usul tartışmasına gerek olmadığını söyledi. 

LOĞOĞLU: ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN

Sataşma olduğu gerekçesiyle yeniden kürsüye çıkan CHP Milletvekili Faruk Loğoğlu, “Hamasetten bahsediyorsak bunu bakan yapmıştır. Rasyonelite burada en fazla hakim olması gereken unsurdur. Lütfen bu hesabı yapın, elinizi vicdanıza koyun. Ağzınızı tutun, ağzınız çok konuşuyor, yanlış konuşuyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKEŞ: UTANMIYOR MUSUNUZ?

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, konuyla ilgili genel görüşme çağrısında bulundu.

Türkeş, “Utanmıyor musunuz? Şov yapacaksınız, miğfer edebiyatı yapacaksınız. Bunu millet yemez. Türk askerini çektiniz, Türk toprağını boşalttınız. Oradaki 14 Türkmen köyünü de sahipsiz bıraktınız. İnsanların gözüne baka baka hezimeti, başarı diye anlatamazsınız. Türk askerlerini kurtardınız. Ama başarı değil” dedi.

VURAL: SIVIŞMA BAKANI    oktay-vural-suleyma-sah-operasyonu-meclis-konusmasi-sivisma-bakani.jpg

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cevdet Yılmaz için “Yeni Türkiye’nin sıvışma bakanı” ifadesi kullandı.

Vural, “Bakan bu sıvışmadan dolayı ödüllendirilmelidir. PKK’yla birlikte hareket etmişler. IŞİD’le yapılan anlaşmayla terk edilmiştir” diye konuştu.

AYDIN: TEREYAĞINDAN KIL ÇEKER GİBİ

Kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, operasyonun tereyağından kıl çeker gibi gerçekleştirildiğini söyledi.

“MİLLETİN ALNINA LEKE SÜRDÜNÜZ”

Konuşma yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Süleyman Şah Türbesi’ni IŞİD’e teslim etmişsiniz, teslim olmuşsunuz. Kahramanlık gibi anlatıyorsunuz. Bu milletin alnına leke sürdünüz” diye konuştu.

ÜNAL: HİÇBİR ÜLKEYE BİLGİ VERİLMEDİ

Operasyonla ilgili bilgiler veren AK Parti milletvekili Şirin Ünal, “Hiçbir ülkeye bilgi verilmemiş. Terör örgütlerine karşı gerekli güvenlik tedbirlerini almıştır” dedi.