BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,70
ALTIN 2.494,28
HABER /  POLİTİKA

TBMM'de ilk iki turda beklenen olmadı

Meclis Başkanı'nı seçmek için toplandı. İlk turda 367 oy alan seçilecek. Ancak Meclis'e gelen vekil sayısı bile bu kadar olmadı.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün yeni başkanını seçiyor. Birinci ve ikinci turda, Meclis Başkanı adaylarından hiçbiri, üye tam sayısının üçte ikisi olan 367'ye ulaşamadı.

İlk oylamada 367 yeter sayısı aranacak. Ancak Meclis'e bu kadar sayıda vekil gelmedi. TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, yeter sayısını 365 olarak açıkladı.

KAÇ OY GEREKLİ?

İlk turda kazanan olmazsa ikinci oylamada da yine yeter sayı olarak 367 aranacak. Bu sayıya yine ulaşılamaması durumunda da üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu, yani 276 aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye, TBMM başkanı seçilecek.

GİZLİ OYLAMA YAPILIYOR

Oylamadan önce adayların başvuru dilekçeleri okundu. Başkanlık divanı kürsüsü önüne Milletvekillerinin oy kullanması için 8 tane oy kabini kuruldu. Oylama gizli olarak gerçekleştiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ilk tur oylama öncesinde Meclis Genel Kurulu'na geldi. Erdoğan, oyunu kullandıktan sonra da dışarı çıktı.

PARTİLERİN ADAYLARI

AK PARTİ ADAYI..............CEMİL ÇİÇEK
CHP ADAYI.....................OSMAN KORÜTÜRK
MHP ADAYI....................FARUK BAL