BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.487,89
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

119 bin emekliye intibak şoku

TBMM tarafından kabul edilen ve 2000 yılı öncesinde emekli olan vatandaşların maaşlarında artış öngören İntibak Yasası, 119 bin emekliyi üzecek.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun intibak düzenlemesinden yararlanacak emeklilerle ilgili yaptığı hesaplamaya göre, intibak binlerce emeklinin maaşında sadece 3 ile 5 lira arasında artış getirecek.

İntibak düzenlemesi kapsamında maaşlarında 10 liranın altında artış yapılacak olan tam 119 bin 577 kişi bulunuyor. Bu kişilerin, 55 bin 966'u yaşlılık aylığı, 2 bin 426'sı malullük aylığı ve 61 bin 185'i ise ölüm aylığı alan vatandaşlardan oluşuyor. Yetkililer, kamuoyunda 2000 yılı öncesinde emekli olan tüm vatandaşlara 200-300 lira artış yapılacağına yönelik beklenti oluştuğuna dikkat çekerek, bu beklentinin doğru olmadığını bildirdiler.

DÖRT DÖRTLÜK İNTİBAK MÜMKÜN DEĞİL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak yasasına ilişkin doğru ve güzel bir sistem kurma gayreti içinde hareket ettiklerini belirterek, ''Güzel bir formül bulmak gayretlerimiz netice alma konusunda bizi zorladı. Yani dört dörtlük bir intibak, her sorunu çözen bir intibak gerçekten mümkün değil'' dedi.

Faruk Çelik, İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ve beraberindeki 96 şube başkanını bakanlıktaki makamında kabul etti. 

Kamuoyunda ''intibak yasası'' olarak bilinen 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a değinen Çelik, yasanın ''zam olayı'' şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Çelik, şöyle konuştu:

''İntibak Yasası, kamuoyunda iddia edildiği gibi bir zam olayı değildir. Hatta denildi ki: 100 TL herkese verelim bu işi kapatalım. Biz de dedik ki: Bu olur ise geçmişteki yanlışlardan bir tanesini yapmış oluruz. Zaten 2000 yılı öncesinde yaşanan olaylar, enflasyonun çok yüksek olması, işçilerin enflasyon altında ezilmesi ile seyyanen zamlarla geçiştirilmiş. Doğru bir sistem kurma gayreti içinde olduk.

YÜZDE 100 SORUNU ÇÖZMÜYOR

Bu bir zam değildir ama yüzde 100 sorunu çözen bir olay da değildir. Çünkü biz siyaseti politik amaçlarla yapmıyoruz. Yani bugün birilerinin gözünü boyayayım ve şu şekilde bir güzel ifadelerle işi geçiştirelim değil... Ama inanmanızı istiyorum, sizlerle çalıştığımızda güzel bir formül bulmak gayretlerimiz, netice alma konusunda bizi zorladı. Yani dört dörtlük bir intibak, her sorunu çözen bir intibak gerçekten mümkün değil.''