BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.311,13
HABER /  POLİTİKA

Meclis engellilere uyumlu hale getiriliyor

Meclis, özürlülerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hareket edebileceği kurum olmayı hedefliyor.

Abone ol

Özürlüler Yasası, ''Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesini'' öngörüyor. Yasanın tanıdığı süre, 1 Temmuz'da doluyor.

TBMM Başkanlığı, yasa uyarınca yerleşkede özürlülerin erişebilirliğinin sağlanmasına yönelik düzenlemeler için çalışma başlattı. Bu amaçla bir komisyon kuran Meclis, ''tarihi binanın dokusuna zarar vermeden'', giriş kapılarından itibaren yerleşkede ana bina ve halkla ilişkiler binalarında merdiven, rampa, asansör, tuvaletler ve otoparklarda neler yapılması gerektiğini tespit etti.

Çalışmalar kapsamında, Meclis'e davet edilen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Ankara Şube Başkanı Yıldırım Yılmazoğlu, ''bir özürlü'' gözüyle Meclis'in eksikliklerini yerinde tespit ederek, önerilerde bulundu. TBMM Genel Sekreteri ve diğer yetkililerle ana binadaki kapılar ve merdivenler, daha önce yapılan rampalar, tuvalet ve asansörlerin özürlülerin kullanımına uygun olup olmadığını, tekerlekli sandalyesiyle kullanarak test etti.

Yılmazoğlu'nun Meclis'teki gezisini AA muhabiri de izledi. Yılmazoğlu, özürlülerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hareket etmesinin önemine işaret ederek, mekanların buna göre yapılması gerektiğini söyledi. Meclisteki merdivenlerde yapılan rampaları ''eğimli'' bulan Yılmazoğlu, eğiminin yüzde 3-4 olması gerektiğini söyledi. Yılmazoğlu, Meclis yetkililerine, her yere rampa yapmak yerine, iç ve dış mekanlarda kullanılabilecek aparatlardan yararlanılabileceklerini söyledi.

Asansör butonlarının özürlülerin uzanıp basabilmesi için daha aşağıda olmasını öneren Yılmazoğlu, binadaki tuvaletlerde değişiklik yapılmasının yararlı olacağını ifade etti.

BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPMAK

TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, Özürlüler Yasası uyarınca kamu kurumlarının 1 Temmuz'a kadar binaları özürlüler açısından erişilebilir hale getirmesi gerektiğini hatırlatarak, ''Biz uzun süreden beri bu konuda çalışmalar yapıyoruz'' dedi.

Çalışmalar kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanılığı yetkilileriyle bir araya geldiklerini, bakanlık uzmanlarının Meclis'e gelip yapılan çalışmaları incelediğini ve görüşlerini ilettiklerini anlatan Neziroğlu, ayrıca engelli milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek yapılan çalışmaların onların gözüyle nasıl göründüğünü tespit etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Omurilik Felçlileri Derneği Ankara Şube Başkanı Yılmazoğlu'nu, gözlemlerini almak için Meclis'e davet ettiklerini belirten Neziroğlu, önerilerinin kendileri için yol gösterici olduğunu, bunlar doğrultusunda bazı değişiklikler yapmaları gerekeceğini söyledi.

EN ÖNEMLİ SORUN MERDİVENLER

''En önemli sorun merdivenler, merdivenlerdeki rampalar...'' diyen Neziroğlu, bunları büyük ölçüde tamamladıklarını, binadaki tuvaletleri dönüştürdüklerini, erkek ve kadın özürlü tuvaletleri ile ana binada özürlüler için asansör yaptıklarını anlattı.

Özürlülere yönelik yerleşke haritasının da yer aldığı broşürler hazırlanarak binanın tanıtımının yapılacağını belirten Neziroğlu, ''Özürlüler için yapılması gerekenleri standartlara uygun yaptığımızı düşünüyoruz ama kullanıma bakıldığında rampa yerine asansör veya farklı aparatlar kullanarak daha rahat kullanımın mümkün olduğu görünüyor'' dedi.

Meclis olarak hedeflerinin, ''özürlülerin çok rahat şekilde yerleşke içinde hareket etmesini sağlamak'' olduğuna işaret eden Neziroğlu, çalışmaların 1 Temmuz'a kadar bitirilip bitirilemeyeceği sorusuna, ''1 Temmuz tarihi itibarıyla çalışmalarımızı tamamlamayı planlıyoruz. Amacımız Meclis'in her konuda örnek kurum olmasıdır. Öyle de olması gerekiyor. Bu amaçla yoğun bir çalışma içindeyiz. Bu konudaki çalışmalar tamamlandığında umut ediyorum örnek bir kurum olacağız'' diye konuştu.