BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

TBMM başkanı bugün seçiliyor

TBMM Başkanı kim olacak sorusu bugün yanıtını buluyor. Meclis Genel Kurulu bugün Meclis Başkanı’nı seçecek.

Abone ol

Cumhurbaşkanının yurt dışında olduğu zamanlar kendisine vekalet edecek devletin 2 numaralı koltuğu bugün sahibini buluyor.

Başkent, milletvekillerinin salı günü ettikleri yeminin ardından “Meclis Başkanlığı” seçimi ile yeni hükümetin kurulmasına odaklandı. Vekillerin yemin ederek görevlerine başladığı Meclis Genel Kurulu, bugün ilk iş olarak Meclis Başkanı’nı seçecek. AK Parti’nin adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman’ın karşısına; CHP’den Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, MHP’den Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, HDP’den ise İstanbul Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat rakip olmuştu.

İLK İKİ TURDA 367 OY GEREKİYOR

Seçimin ilk iki turunda “367”, üçüncü turunda ise “276” oy gerekiyor. Parlamentodaki hiçbir parti, tek başına ilk iki turdaki çoğunluğa erişemiyor. AK Parti’nin 317 sandalyesinin bulunması nedeniyle, en geç üçüncü turda sonucun belirlenmesi ve Kahraman’ın yeni Meclis Başkanı olması bekleniyor.

BAŞBAKAN LİSTESİNİ SUNACAK

Devletin “0002” numaralı koltuğunun sahibi bugün belirlendikten sonra gözler yeni hükümete odaklanacak. Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 64’üncü Hükümet’i kurma görevini alan Başbakan Davutoğlu’nun, onay için Beştepe’ye çıkması bekleniyor. Erdoğan’ın, İstanbul’daki programları sebebiyle Davutoğlu’nu kabulü gerçekleşmemişti. Erdoğan’ın hafta başında Ankara’ya dönmesi ve randevu vermesi sonrasında Başbakan da listesini onaya sunacak.

276 VEKİL YETERLİ 

Meclis İçtüzüğü’ne göre, Bakanlar Kurulu’nun programı, kuruluş tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde TBMM’de okunuyor. Görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra da güven oylaması yapılıyor. Güven oylaması açık oyla gerçekleştiriliyor. 276 milletvekilinin oyu, güven oylamasında yeterli. AK Parti’nin 317 milletvekili bulunduğundan, bu konuda bir sıkıntı bulunmuyor.