BIST 9.759
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.418,64
HABER /  GÜNCEL

TBMM Araştırma Komisyonu: Soma'da ihmal var

Maden kazalarını araştırmak üzere kurulan Komisyon çalışmalarını tamamladı. Komisyon Başkanı ve AKP Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Soma'daki kaza ile ilgili olarak, "Raporumuz iyi incelenirse bazı yerlerde ihmal olduğu ortaya çıkar" dedi.

Abone ol

Türkiye'deki maden kazalarını araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı çalışmalarını tamamladı. Komisyon Başkanı ve AKP Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Soma'daki maden kazası ile ilgili olarak, "Raporumuz iyi incelenirse bazı yerlerde ihmal olduğu ortaya çıkar" dedi.

Bugün TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Alaboyun, 301 işçinin hayatını kaybettiği kazanın kömürün çıkartıldığı yerde, tavanın çökmesi sonucu galeriye dolan gazın yanması ile meydana geldiğini açıkladı.

Alaboyun bir gazetecinin "Soma'da yaşanan bir kaza mı, yoksa tabiat olayı mı?" sorusuna "Bu, tabiat kanunu değil" değil yanıtını verdi.

Komisyon Başkanı'nın, "Sorumlu kim?" sorusuna cevabı ise şöyle oldu:

"Bizim amacımız birisini suçlamak ve savunmak değil. Biz, anayasanın bize verdiği yetki çerçevesinde bir araştırma komisyonu olarak ortaya çıktık. Buradaki boşlukların mutlaka ele alınıp incelenmesi lazım, bir daha olmaması lazım. Biz burada bir daha böyle bir kaza olmaması için bir tespitte bulunduk. C panosunda bu kaza olmasıydı yukarıda M panosunda olacaktı bu kaza. Bu tespit çok önemliydi."

Alaboyun, Komisyon olarak kimse hakkında suç duyurusunda bulunmak gibi bir durumları olmadığını ancak milletvekillerinin ferdi olarak yasal haklarını kullanarak bunu yapabileceğini söyledi.

Türkiye'de Madencilik Bakanlığı kurulmasını isteyen Alaboyun, "Metan drenajının acilen kanuni ve zorunlu hale getirilmesinde fayda var. Kömüre has bir iş sağlığı güvenliği yasası çıkartmamız lazım" dedi.

'Bence, Başbakanlık ruhsat vermesin'

Alaboyun BBC Türkçe'nin, "Komisyon, maden ruhsatı verme yetkisinin Başbakan'dan alınarak Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MİGEM) verilmesi önerisinde bulundu mu?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Onunla ilgili kararın gerekçesini bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla MİGEM de Başbakanlık'tan geçiriyor. Kişisel görüşümü istiyorsanız eğer, bana göre, o tür uygulamadan vazgeçilmesinde fayda var."

Soma'daki maden faciasıyla ilgili en kapsamlı çalışmayı kendilerinin yaptığını vurgulayan Alaboyun, nihai raporlarını ise yapılacak eklerin ardından Aralık ayının ikinci haftasında TBMM Başkanlığına sunacaklarını belirtti.