BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.437,47
HABER /  GÜNCEL

Taylor Swift'in resti üzerine Apple Music geri adım attı

Taylor Swift son albümü 1989'un 30 Haziran'da hizmete girecek olan internetten müzik dinleme platformu Apple Music'ten kaldırılma kararı üzerine Apple ödeme politikasında geri adım attı. Şirket, 3 aylık deneme süresi boyunca şarkıcılara ödeme yapacak.

Abone ol

Grammy ödüllü ABD'li şarkıcı Taylor Swift son albümü 1989'un 30 Haziran'da hizmete girecek olan internetten müzik dinleme platformu Apple Music'ten kaldırılma kararı üzerine şirket, deneme süresinde de şarkıcılara ödeme yapmayı kabul etti.

Swift, Apple'ın yeni müzik platformu için müşterilere tanıdığı 3 aylık ücretsiz deneme süresi boyunca şarkıcılara, yapımcılara ve söz yazarlarına herhangi bir telif ödemesi yapılmayacağını duyurmuştu.

Bunun üzerine Swift, son albümünü Apple Music'ten kaldırma kararı almış ve Apple'a açık mektubunda uygulamanın 'adil olmadığını' söylemişti.

Apple yöneticisi Eddy Cue, Twitter hesabından Taylor Swift'e seslenip telif ödemelerinde değişikliğe gidildiğini duyurdu.

Associated Press haber ajansına konuşan Cue, "Bu sabah uyandığımda Taylor'un yazdığı notu gördüm. Değişiklik yapmamız gerektiği gerçeğini güçlendirdi" dedi. Cue, değişikliğin ardından Swift'in albümünün Apple Music'te yer alıp almayacağını bilmediğini söyledi ve şarkıcının duruşunu takdir ettiğini belirtti.

Apple, uygulamaya abonelik için ödenecek ücretin yüzde 73'ünü hak sahiplerine ödeyecek. Telif ücreti, 3 aylık deneme süreci boyunca da ödenecek.

Apple Music uygulaması ABD'de aylık 9,99 dolara satışa çıkacak. Aileler için ise paket fiyatı 14,99 dolar olacak.

'Çok sevindim ve rahatladım'

Swift da değişiklik kararının ardından Twitter hesabından, "Çok sevindim ve rahatladım. Bugünkü desteğiniz ve mesajlarınız için teşekkür ederim. Bizi dinlediler" dedi.

ABD'li şarkıcı, Apple Music'in deneme süresi boyunca şarkıların dinlenmesinden hiçbir şekilde gelir elde edemediklerine tepki göstermişti.

Açık mektubunda Apple'ın bu tür masrafları karşılayabilecek güçte bir şirket olduğunu belirten Swift, "Tarihi boyunca cömertliğiyle bilinen bu şirketin son kararı karşısında şok oldum ve hayal kırıklığına uğradım" ifadelerini kullanmıştı.

Mektupta yer alan satırlar şöyle: "Yazdıklarım şımarık bir çocuğun şikayetleri değil" diyen Swift, kendi çevresindeki tüm sanatçıların da Apple'ın bu tutumundan rahatsız olduğunu savundu ve "Ancak konuşmaya çekiniyorlar çünkü hepimiz Apple'a büyük saygı duyuyoruz."

"Apple'ın ne kadar akıl almaz bir biçimde başarıya ulaştığını hepimiz biliyoruz. Bu muhteşem şirketin sanatçılara, söz yazarlarına ve yapımcılara üç aylık deneme süresi boyunca gerekli ödemeleri yapacak güçte olduğunu da biliyoruz."

"Üç ay hiç para almandan geçirilmesi için çok uzun bir süre. İnsanlardan karşılıksız emek istemek de adil değil."

'Biz sizden bedava iPhone istemiyoruz'

Apple'a 'politikanızı değiştirin' çağrısı yaparak mektubunu sonlandıran Swift, bir değişikliğe gidilmesi halinde albümü 1989'un tekrar Apple Music'te yer almasından memnun olacağını ifade etti.

Swift, "Biz sizden bedava iPhone istemiyoruz. Siz de lütfen bizden bedelsiz şarkı talep etmeyin" dedi.

Taylor Swift daha önce de Spotify müzik sitesinden tüm albümlerini geri çekmiş, gerekçe olarak da internet üzerinden müzik dinleme hizmetlerinin albüm satışlarını olumsuz etkilemesini göstermişti.