BIST 9.645
DOLAR 32,53
EURO 34,83
ALTIN 2.428,60
HABER /  GÜNCEL

Tayland'dan taşıyıcı anne yasağı

Taşıyıcı anneden doğan Down sendromlu bir bebeğin Avustralyalı ebeveynleri tarafından reddedilip, sağlıklı ikiz kız kardeşinin kabul edilmesi, Tayland'da taşıyıcı anne kiralamanın yasaklanmasına neden oldu.

Abone ol

Tayland hükümeti Taylandlı kadınların para karşılığında yabancılar için taşıyıcı annelik yapmasını yeni geçirdiği bir kanunla yasakladı.

Yasak kararı, geçen yıl Down sendormu ile taşıyıcı anneden doğan bir bebeğin, Avustralyalı anne babası tarafından Tayland'da bırakılırken, sağlıklı doğan ikizinin ise alınmasının ardından geldi.

Kanuna göre taşıyıcı anneliğin herhangi bir şekilde reklamını yapmak da yasak.

Geçen yıl yaşanan olayda Avustralyalı aile sağlıklı kız bebeği götütürken, Down sendromlu oğullarını Tayland'da bırakarak dünya basının manşetlerinde yer almıştı.

Bebek 21 yaşındaki taşıyıcı annesi Pattaramon Chanbua ile kalmış, daha sonra bebeğe Avustralya vatandaşlığı verilerek sağlık hizmetlerine erişimi sağlanmıştı.

Avustralyalı aile, Down sendromlu bebeği reddetikleri yönündeki iddiaları ise kabul etmemişti.

Tayland yeni kanunla sadece Taylandlı evli çiftler ile eşlerden biri Taylandlı olan ve en az üç yıldır evli olan çiftlerin taşıyıcı anne kullanmasına izin veriyor.

Ancak taşıyıcı anneliğin ticareti yasak. Bu işin ticaretini yapanlara hapis cezası öngörülürken, taşıyıcı anne kiralarken yakalanan bir kişi 10 yıla kadar hapse mahkum edilebiliyor.