BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  GÜNCEL

Tayland'da cunta lideri başbakan seçildi

Tayland’da Mayıs ayında yönetime el koyan askeri cuntanın lideri Orgeneral Prayuth Chan-ocha ülkenin yeni başbakanı oldu. Prayuth 2015 yılındaki genel seçimlere kadar geçici başbakan olacağı belirtiliyor.

Abone ol

Tayland’da Mayıs ayında yönetime el koyan askeri cuntanın lideri Orgeneral Prayuth Chan-ocha ülkenin yeni başbakanı oldu.

60 yaşındaki Prayuth dün Tayland Meclisi'nden başbakanlık için aday gösterilmişti.

Prayuth Meclis'teki oylamada 197 milletvekilinden 191'inin oyunu aldığı açıklandı. Üç vekil çekimser kalırken, üç vekil de oylamada hazır bulunmadı.

BBC'nin Bangkok'taki muhabiri Jonathan Head oylamanın bir usulden öte olmadığını sadece 15 dakika içinde Prayuth'ın başbakan seçildiğini söyledi.

Yeni başbakanın 35 kişilik yeni bakanlar kurulunu ataması bekleniyor. Ayrıca Prayuth yeni 250 kişilik reform konseyinin oluşturulmasını denetleyecek. Bu konseyin ülkedeki siyasi tıkanıklığı çözmek için siyasi ve yönetimsel reformlar yapması hedefleniyor.

Prayuth'un bu dönüşüm de nasıl rol oynayacağı konusunda kaygılar da var. Destekçileri yeni başbakanın kararlı ve iyi bir dinleyici olduğunu söylerken Prayuth'un aceleci, tutarsız ve muhafazakâr olduğu yönünde eleştireler de var.

2015'te genel seçimler

Prayuth'un 2015'te gerçekleşecek seçimlere kadar geçici olarak başbakan olsa da BBC'nin Bangkok'taki muhabiri Head, Prayuth'un muazzam bir gücü elinde bulunduracağına dikkat çekti.

Prayuth başbakanlık görevi yanında cunta lideri olarak da görev yapmayı sürdürecek.

Ordu Mayıs ayında ülkedeki siyasi çalkantıların ardından sıkıyönetim ilan etmiş ve bunun bir darbe olmadığını savunmuştu.

Fakat daha sonra yönetime el koyduğunu açıklamıştı.

Geçtiğimiz yılın sonunda eski Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra parlamentonun alt kanadını feshetmiş ve ülkede karışıklık çıkmıştı.

Göstericiler, aylarca bazı bölgelere girişi engelliyordu.

Mayıs ayında anayasa mahkemesi, yolsuzlukla suçlanan Başbakan Yingluck'ın azline karar vermişti.

Ordu darbe ile ülkeye istikrar getirdiğini savunuyor.

Adı sürekli olarak askeri darbelerle anılan Tayland'daki son darbe 1932 yılından bu yana yaşanan 12'nci darbe oldu.

Bundan önceki darbe 2006 yılında gerçekleşmiş ve ordu 14 yıl boyunca tüm seçimleri kazanan Taksin Shinawatra'yı görevden uzaklaştırmıştı.

Ülkede Yingluck'ın ağabeyi eski Başbakan Taksin Shinawatra'nın 2006'da darbeyle devrilmesinden bu yana iktidar mücadelesi yaşanıyordu.