BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.429,78
HABER /  EKONOMİ

Tatilciler 'mavi tura' yöneldi

Pronto Tour Satış ve Pazarlama Müdürü Özkar, "Gemi turları 2008'den bu yana her yıl yüzde 100'ün üzerinde bir ivmeyle büyüyor" dedi

Abone ol

Türk seyahat severlerin gemi seyahatine ilgisi katlanarak artıyor. Türkiye'de yakın zamanda yaygınlaşmaya başlayan kruvaziyer turizminde yabancı turistleri Türk limanlarına gösterdiği ilgi de dikkatleri çekiyor.

Pronto Tour Satış ve Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, son dönemde turizm pastasındaki payını artıran kruvaziyer turizmini anlattı.

"Gemi turları 2008'den bu yana her yıl yüzde 100'ün üzerinde bir ivmeyle büyüyor" diyen Özkar, kruvaziyer turizminin geçen yıl, bir önceki yılla kıyasla satışının yüzde 155 artarak erken rezervasyonun şampiyonu olduğunu belirtti.

TÜRK PAZARI BÜYÜYOR

Son yıllarda yabancı gemi firmalarının daha sık Türk limanlarını düzenli rotalarına almaları dolayısıyla gemi firmalarının Kuşadası, İzmir, İstanbul'da temsilcilikleri de açıldığına işaret eden Özkar, giderek "cruise" olarak adlandırılan gemi turlarının potansiyelinin artık anlaşıldığını söyledi.

Özkar, şunları dile getirdi:

"Türkiye'den yurt dışına gemi ile yılda yaklaşık 70 bin Türk turistik seyahat ediyor. Bunların 25 bin civarı İstanbul kalkışlı Ege-Adriyatik turu, 25 bin civarı Yunan Adaları ve kalan 20 bini de uçakla gidilen paket turları olarak satılan Avrupa başlangıçlı gemi turları oluşturuyor. Ege Adriyatik ve Yunan Adaları gemi turlarından sonra, Akdeniz turları en çok satan rota. Gemi derken sadece cruise seyahatleri de değil, Avrupa'nın gözdesi popüler Nehir turları da her yıl yüzde 35'ler seviyesinde Türk pazarında büyüme kaydediyor."

''DAHA UCUZA TATİL"

Gemi seyahatini Avrupa'da pek çok yeri gezmiş seyahat kültürüne sahip kişilerin daha çok tercih ettiğine de değinen Özkar, balayı çiftlerinin sayısının da azımsanmayacak kadar çok olduğunu dile getirdi.

Gemi turlarının avantajlarının fark edildiğini söyleyen Özkar, "Makul ücretlerle seyahat edilebileceği artık biliniyor. İlk kez 2007 yılında bir Türk gemisiyle başlattığımız vizesiz Yunan adaları turlarından itibaren, gemi seyahatinin aslında kara seyahatlerinin pek çoğundan daha ekonomik olduğu algısını oluşturduk. Gerçekten de 3 öğün yemeğin de gemide olduğu düşünüldüğünde, total hesapta gemi seyahatinde 4-5 ülke görüp daha ucuza bir tatil yapmak söz konusu" diye konuştu.

Özkar, cruise turlarının kişi başı ortalama bin 100 avro, nehir turları ise bin 350 avrodan satıldığını ancak mevsimine göre 299 avroluk ucuz paketlerin yanı sıra İstanbul çıkışlı 599 avrodan başlayan ekonomik turların da seçenekler arasında bulunduğunu ifade etti.

Gemi seyahatinin avantajları

Özkar, gemi seyahatinin avantajlarını ise şöyle sıraladı:

"Bavul açma-kapama gibi bir derdiniz artık yok. Yol yorgunluğu olmaz. Gemi siz uyurken yolculuk edeceğinden, odanızda dinlenip, sabah keşfedilmemiş bir limanda, güzel bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz.

Her damak tadına uygun alakart veya zengin açık büfe seçeneklerini bulabilirsiniz. Her ülke insanı için o milletten profesyonel eğitimli garsonların çalıştığı için yemek muhteviyatı konusunda hizmet alabilirsiniz.

Gemi adeta yüzen bir otel olduğundan, seyahatiniz boyunca sinemadan çeşitli spor aktivitelerine, eğlence mekanlarından terapi ve masaj gibi çeşitli etkinliklere ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca gümrüksüz, uygun alışveriş imkanı da var."

TÜRKİYE'DE KRUVAZİYER TURZİMİ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin (TÜRSAB) yayımladığı Kruvaziyer Turizmi Raporu'na göre, ilk kez 1831 yılında İtalya'dan yola çıkıp İzmir'i de kapsayan bir Akdeniz turuyla başlayan kruvaziyer turizmi, 2013 yılı sonunda dünya genelinde 20,9 milyon yolcuya ulaştı.

Geçen yıl, kruvaziyer turistinin yüzde 11'nin yolu Türkiye'den geçerken, limanlarımızı ziyaret eden kişi sayısı 2,2 milyonu buldu.

Bu yıl ise dünya genelinde kruvaziyer turist sayısının yüzde 5 artışla 22 milyona ulaşması bekleniyor.