BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.291,56
HABER /  DÜNYA

Kırım Tatarları tarihinde bir ilk olacak

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Kırım Tatarlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Kırım'ın Rusya'ya katılmasıyla yarımadada yaşayan Tatarların menfaatlerinin tersine adımlar atılacağı iddialarının asılsız olduğunu savunarak, "Kırım Tatarlarının tarihinde bir ilk gerçekleştirilecek, Tatarca resmi dil olacak. Ancak Kırım Ukrayna'da kalsaydı bunu hiçbir zaman elde edemeyeceklerdi" dedi.

Atılım Üniversitesi’nde düzenlenen "Diplomasi Saati" programında "Kırım Referandumu ve Sonuçları: Rusya’nın Duruşu" başlıklı konferans, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un katılımıyla yapıldı.

Büyükelçi Karlov, burada yaptığı konuşmada, Ukrayna'da iç karışıklığın başlamasından sonra Kırım'ın tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanmasına kadar gelen süreç hakkında bilgi verdi.

Kırım'daki Tatarların durumuna da konuşmasında geniş yer ayıran Karlov, Kırım'ın Rusya'ya katılmasıyla Tatarların ve Kırım halkının birçok hak elde edeceğini söyledi. Karlov, bunlara örnek Tatarcayı gösterdi ve Tatarcanın resmi dil olacağını belirtti. Büyükelçisi Karlov, "Tatarca okul öncesi, ortaokul ve yüksekokulda öğretilecek. Rusya Federasyonu, Kırım Tatarlarının dilini, geleneklerini, kültürünü ve tarihini koruma altına alıyor. Kırım nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan emekli maaşları da iki kat arttırılacak" diye konuştu.

Kırım'da yüzde 90 oranında Rusya'ya katılım yönünde karar çıkan bir referandum yapıldığını belirten Karlov, "Bu gelişme herkes tarafından olduğu kadar Rusya tarafından da beklenmiyordu. Ukrayna, her zaman Rusya'ya kardeş bir ülke olmuştur. Ukrayna nüfusunun yarısına yakınının Rusya'da akrabası vardır ve bu Rusya için de geçerlidir. Ukrayna ile ortak tarihimiz, kültürümüz ve geleneklerimiz var" dedi.

Karlov, Kırım halkının bu referanduma katılıp katılmayacağı konusunun Türkiye'yi ilgilendirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bizim gözlemlerimize göre Kırım Tatarlarının yüzde 38'i referanduma katıldı. Ancak Türk basınında yüzde 1 düzeyinde bir katılım olduğu yansıtıldı. Hiçbir bölgede yüzde 1 veya 0 düzeyine bir katılım olmadı."

Kırım Tatarlarının sadece "Tatar" oldukları için soruşturmaya tabi tutulacakları iddialarını yalanlayan Karlov, "Bu iddiaları sadece çağdaş ve modern Rusya'yı bilmeyenler, tanımayanlar yöneltebilirler. Bizim için Ruslardan sonra ikinci en önemli halk Tatarlardır" dedi.

Karlov, bazı ülkelerin daha önce yapamadıklarını Ukrayna'da çıkan krizden istifade ederek yapmaya çalıştıklarını ve bu çerçevede Rusya'nın bazı ekonomik faaliyetlerini sınırlamak istediklerini savundu. Karlov, "ABD, AB'ye Rusya'dan gaz alımını durdurarak kendisinden kaya gazı alması yönünde bir çağrıda bulundu. Ama aynı zamanda ABD bu kaya gazının fiyatının bir buçuk kat fazla olacağını söylüyor. AB, ABD'nin çıkarları için bu kadar para ödemeye hazır mı?" ifadesini kullandı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un konuşmasının ardından Tatarların Rusya'da nasıl bir hayat sürdüğüne dair slayt gösterimi yapıldı.