BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,70
ALTIN 2.527,95
HABER /  POLİTİKA

Taşımalı seçim sistemi uygulanabilir!

PKK baskısı altında oy kullanılan bölgelerdeki seçim sandıklarını merkezi bölgelere taşımak mümkün mü? Süleyman Özışık yazdı.

Abone ol

Yüksek Seçim Kurulu, terör kıskacında olan Güneydoğu'daki bazı bölgelerde sandıkların taşınması kararlarını görüşmeye hazırlanıyor.

Önce şunu açıklığa kavuşturalım.

"Taşımalı seçim sistemi" denilince sanki Doğu ve Güneydoğu'daki bütün sandıklar bir noktada toplanacakmış gibi bir hava estiriliyor.

Değil...

Toplam 40 bin kişiyi kapsayan bir çalışmadan bahsediyoruz. Ülke geneline vurduğumuzda HDP'nin veyahut AK Parti'nin oylarını çeyreğin çeyreği kadar değiştirmeyecek bir oran yani..

Açıklığa kavuşturacağımız bir nokta daha var.

Daha önceki seçimlerde de aynı bölgelerden bu tür talepler gelmiş ancak YSK bu talepleri reddetmişti. Eğer bu karar emsal kabul edilecekse seçim sandıklarının taşınması mümkün görünmüyor.

Ancak başta da söylediğim gibi durum bu kez çok daha farklı.

7 Haziran seçimlerinde bölgedeki bazı sandıklardan çıkan tuhaf sonuçlar ve terör örgütünün tehdit ve şantajla oy toplaması YSK'yı farklı bir karar almaya zorlayabilir.

HDP kanadı YSK'yı şimdiden etki altına almak ve kamuoyunda algı operasyonu yapmak için ardı ardına açıklamalar yapıyor. HDP sözcüsü Ayhan Bilgen, sandıkların taşınması durumunda seçimi boykot kararı alabileceklerini söylüyor.

Aslına bakarsanız PKK'nın lider kadrosu epey zamandır seçimlerin boykot edilmesi için zemin yokluyor. Bilgen "Boykot kararı alabiliriz" açıklamasıyla PKK'nın bu konuda vereceği karara göre hareket edebileceklerinin sinyalini veriyor.

Bu konuda en ilginç açıklamayı dün Sırrı Süreyya Önder yaptı. PKK'nın haber ajansı ANF'ye konuşan Önder bakın ne diyor:


Yazının tamamını okumak için linke tıklayın!