BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,73
ALTIN 2.489,32
HABER /  EKONOMİ

Taşeron yasasında son durum nedir?

Taşeron işçiler için umut olan taşeron yasası ne zaman çıkacak? Bakan Faruk Çelik taşeron işçiler neler söyledi?

Abone ol

Taşeron işçilerinin merakla beklediği toplantı da dün Ankara’da yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında yapılan ‘Üçlü Danışma Kurulu’na TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, DİSK Başkanı Kani Beko ve ilgili bürokratlar katıldı. 

ÇÖZÜM İÇİN UMUT VAR MI?

14 nisan 2013 Ankara- İşveren alt işverene veya yükleniciye verilen her türlü işte, işçi ücretlerinin ödenip ödenmediğini aylık olarak kontrol edecek, ödenmeyen ücret varsa işçinin banka hesabına yatıracak. 

Tasarıya göre; Kanuna aykırılığın tespit edilmesi halinde taşeron işçisine, emsal işçi ücreti ödenecek. Asıl işveren, alt işverenin gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alıp almadığını gözetmek ve denetlemekle yükümlü olacak. Alt işveren işçileri, aynı iş yerinde ilk işe girdiği tarih esas alınacağından alt işveren değişse dahi yıllık ücretli izne hak kazanabilecek. 
Toplantıda Bakan Çelik, taraflara alt işverenlik (taşeron) hakkında hazırladıkları yasal düzenlemelere ilişkin sunum yaptı. Bakan Çelik, alt işverenlikte tanım ve kapsam, işyeri bildirimi, yıllık ücretli izin, ücretlerin tam ve zamanında ödenmesi, kıdem tazminatı ve ihale süresi ile ilgili yasal düzenlemeler yapmak istediklerini ifade etti. 


Zaman Gazetesi’nin haberine göre; Kamudaki işçi sayısının yıllar içinde düşmesi kamudaki işlerin taşeron işçiler eliyle yürütülmesine yol açıyor. Özellikle hastanelerde geçmiş yıllarda memurlar tarafından yapılan evrak kaydı ve sekreterlik gibi birçok hizmeti taşeron firmaların elemanları sunuyor. Havaalanları, bakanlıklar ve belediyeler de hizmet alımına yoğun ilgi gösteren kurumlar arasında. Taşeronluk da pek çok sorunu beraberinde getiriyor. İşçiler 8 saatten fazla çalıştırılıyor. Kimi zaman haftalık izin kullandırılmıyor. Mesai ücreti ödenmiyor. Yer yer maaşları düzenli verilmiyor. Devlet Personel Başkanlığı’nın (DPB) verilerine göre devletin çalıştırdığı işçi sayısı da önemli ölçüde azaldı. 2003 yılında 338 bin olan işçi sayısı, 10 yılda yaklaşık yüzde 50’ye varan düşüş göstererek 2013 itibarıyla 163 bine kadar geriledi. 

TAŞERON SAYISI NEDEN ARTIYOR? 

İşçi sayısındaki azalmaya karşın memur sayısı hızla artıyor. 2003’te 1 milyon 603 bin olan memur sayısı 2013’te 2 milyon 84 bin kişi oldu. Hakim savcı, öğretim elemanları ve sözleşmeli personelle birlikte bu sayı 2 milyon 400 bini buluyor. 205 bin TSK personeli, 265 bin belediye çalışanı ile geçici işçi, geçici personel ve kapsam dışı personel dahil edildiğinden kamunun toplam istihdamı 3 milyon 88 bine çıkıyor. 

10 yıl içinde hakim-savcı sayısı 10 bin 377 kişiden 13 bin 889 kişiye yükseldi. Öğretim elemanı sayısı da 78 binden 113 bine çıktı. KİT’lerde çalışan kişi sayısı ise 152 bin. Kamuda çalışan memurların yüzde 84’ü taşra teşkilatında görev yaparken yüzde 13’ü merkez teşkilatında görevli. Memurların 778 bini eğitim öğretim hizmetleri sınıfında yer alırken ikinci sırada 417 bin ile genel idare hizmetleri sınıfı geliyor. Sağlık çalışanları alanında 338 bin, emniyet hizmetleri sınıfında 242 bin, teknik hizmet sınıfında ise 96 bin kişi görev yapıyor.