BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.300,70
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek yeni formüle bakın

Taşeron işçilere kadroda son durum ne taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek? Merakla beklenen taşeron işçilerin kadro sorunu ocak ayına kadar bitmiş olacak. Peki taşeron işçiler kadroya geçrken hangi statüden olacak?

Abone ol

Binlerce kişinin beklediği taşeron işçilere kadroda artık sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre taşeron işçilere kadro formülü bir hafta içinde Meclis'e gönderilecek. Peki taşeron işçiler hangi formülle kadroya geçecek?

Maliye ve Çalışma bakanlıklarının en son üzerinde büyük ölçüde mutabık kaldığı ifade edilen yeni formül, taşeron işçilerin yaklaşık yarı yarıya ayrılarak iki farklı yöntem izlenmesine dayanıyor.

4A VERİLMEYECEK Buna göre, içinde bakanlıklar ve genel müdürlüklerin bulunduğu genel bütçeye dahil idarelerde çalışan taşeron işçilerin tamamı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesi kapsamına alınacak. Ancak, sayıları 420 bin civarında olduğu belirtilen bu işçilerin hiçbirine 4/a yani ‘devlet memuru’ kadrosu verilmeyecek. Bunun yerine bu işçiler ya 4/b yani sözleşmeli personel ya da 4/c yani geçici personel statüsüne alınacak. Böylece genel bütçeli idarelerde taşeron işçi çalıştırılmasına tamamen son verilecek. Bu formüle göre, bakanlıklar dışında kalan KİT’ler ile belediyelerde çalışan taşeron işçiler ise şimdilik Devlet Memurları Kanunu’nun dışında tutulacak.

340 BİN KİŞİNİN KULAĞI MECLİS’TE Sayıları 340 bin civarında olduğu ifade edilen bu işçiler taşeronlara bağlı olarak çalışmaya devam edecek. Bu yöntemde sözleşmeli ya da geçici personel yapılan taşeron işçiler memur sendikalarının alanına girerken, KİT ve belediyelerde çalışan taşeron işçiler işçi sendikalarında kalacak. Hükümet bu formülle işçi ve memur sendikaları arasında bir denge de kurmayı planlıyor.