BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.493,14
HABER /  EKONOMİ

Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak Şimşek açıkladı

Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak sorusunun yanıtı Maliye Başkanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Mehmet Şimşek taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmanın 100 gün içinde tamamlanacağını söyledi.

Abone ol

Taşeron işçilere kadro çalışmasında son durum ne? 

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin en son açıklama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi.

Şimşek, "100 günlük eylem planında taşeron işçilere kadro düzenlemesi var mı?" sorusuna "100 gün içinde bütün bu konular derlenip toplanabilir" yanıtını verdi. 

NTV canlı yayınına katılan Mehmet Şimşek, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin şunları söyledi:

"Geçen sene yasal düzenlemeyi yaptık. Yasal düzenlemeye göre asli işte çalışanlar kadroya alınacak yardımcı işte çalışanlar devam edecek ve durumları düzeltilecek. Tüm mesela hangi işlerin asli ve yardımcı işler olduğu konusudur. O konuda taslağı gönderdik. İşin özü yardımcı işlerde çalışacak işçi kardeşlerimizde artık 3 yıllık sözleşmeler yapacaklar, kıdem tazminatı hakkı olacak, yıllık izin gibi kadrolu işçi kardeşlerimizle aynı haklara üç aşağı beş yukarı sahip olacak. Bu düzenlemeler zaten var. Fakat herkes kendisini garantide görmek için devlette çalışmak istiyor. Ama o verimliliği düşüren bir faktör. Onun için bizim esnek ve verimliliği yüksek işçi çalıştırma modellerini de devam ettirmemiz lazım ve ona yardımcı işler diyoruz. Hakları daha da iyileştirerek yardımcı işler devam edecek. Asli işi yapanlar kadroya alınacak.

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO SON DURUM 100 GÜNLÜK EYLEM PLANI

100 gün içinde bütün bu konular derlenip toplanabilir. Öncelikle geçici bütçe kanunu çok önemli. İkincisi, 2016 bütçesinin hazırlanıp komisyondan, parlamentodan geçirilmesi gerekiyor. Ama bu bahsettiğim hususların bir kısmı idari kararlardır. Ama mesela emekli kardeşlerimize 1200 lira ilave maaş kanun gerektiriyor. Onu da en hızlı şekilde çıkartmamız lazım.

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO KIDEM ŞARTI 

Bu kanun yürürlüğü tarihi itibariyle asli işte çalışanlar için. Ama bu arada fırsatçılık yapıp asli işe yardımcı işlerde çalışacak elemanları çalıştırmışlarsa onların durumu yani bilmiyorum geçen sene bir kanun geçirdik ve o kanunda yürürlük tarihi var ve bizim mevzuat çalışmasını bitirip uygulamaya koymamız gerekiyordu. Bu tamamlanamadı. Şimdi ikincil mevzuata ilişkin çalışmalar hızlı şekilde tamamlanabilir. Devletin asli fonksiyonlarında biz kadrolu eleman çalıştıracağız bu kadar açık ve net gerisi detay şu aşamada. Burada bence kafalarda çok soru işareti olmaması lazım. Devletin oturup hangi işler aslidir hangi işler yardımcıdır onun belirlenmesi lazım.