BIST 9.777
DOLAR 32,56
EURO 35,00
ALTIN 2.437,21
HABER /  EKONOMİ

Taşeron işçi zirvesinde neler konuşuldu?

Taşeron zirvesinden önemli kararlar çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği ile kurulan komisyonun dün sabah 04.00'e kadar süren 7 saatlik toplantısında, 2 can alıcı maddede uzlaşıldı.

Abone ol

Devletten iş alan taşerona Kamu İşveren Sendikası'na üye olma zorunluluğu getirildi. Böylece taşeron işçi de sendikalı olabilecek, toplu sözleşme olanağına kavuşacak.

Sendikaların, "Asıl iş taşerona verilecek hale gelecek" diyerek itiraz ettiği maddenin tasarıdan çıkarılması konusunda da uzlaşma sağlandı. Toplantıdan çıkan sonuçların Başbakan Erdoğan'a sunulması bekleniyor. Onayı alındıktan sonra da, TBMM'ye getirilmesi planlanıyor.

SERT TARTIŞMALAR YAŞANDI

Başbakan Erdoğan, önceki gün Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları ile bir araya geldi. Sendikalar, taşeron düzenlemesine ilişkin itirazlarını anlattı. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla AK Parti Başkanvekili Nurettin Canikli, Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ile Çalışma Bakanlığı uzmanlarının da yer aldığı bir komisyon kuruldu. Önceki akşam saat 21.00'de Meclis'te Canikli'nin odasında bir araya gelen taraflar, dün sabah 04.00'e kadar çalıştı. Kıyasıya pazarlığın yaşandığı toplantıda zaman zaman tansiyon yükselirken, orta yol bulundu. Sendikalar, İş Yasası'nın 8'inci maddesindeki değişiklikle kamu ve özel sektörde asıl işin de taşerona verilecek hale geleceğini belirterek, bunu kabul etmeyeceklerini bildirdi. Sendikaların tasarının en can alıcı maddesi olarak nitelendirdiği bu maddenin çıkarılması konusunda uzlaşı sağlandı.