BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Taş ocağı ve zeytin katliamı protesto edildi

Gaziemir İlçesi'nde, 210 hektarlık alanın bakanlık tarafından imara açıldığını belirten yüzlerce kişi, Gaziemir Belediyesi ve Gaziemir Çevre Platformu öncülüğünde 'Susma haykır, taş ocağına hayır' diye slogan atarak, ormanlık alana yürüdü.

Abone ol

Abdullah Arda Meydanı'nda bugün saat 11.00 sıralarında Gaziemir Belediyesi ve Gaziemir Çevre Platformu öncülüğünde toplanan sivil toplum kuruluşları üyeleri, öğrenciler, sporcular ve ilçede yaşayanlar 'Susma haykır, taş ocağına hayır', "Doların değil doğanın yeşili' diye slogan atarak yürüyüşe geçti. Ellerinde 'Ocağına ağaç dikerim', 'Taş ocağına hayır' ve 'Ayağa kalk' yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 300 kişi, Tepe Mevkisi'ne kadar yürüdü. Buradaki alanda kurulan platformda konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol şunları söyledi:

"Binlerce zeytin ağacının bulunduğu 210 hektarlık alan talan edilecek. Burada siyasi amaç güdülmeksizin yaşadığımız kente, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız. Kentimizde rant uğruna çok büyük çevre katliamları yaşanıyor. Buraları gelin görün, vicdanınız kabul ederse imara, taş ocaklarına açın. Biz büyükler havayı, suyu, toprağı kirlettik. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği için çevreye, doğaya sahip çıkacağız. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya ve destek vermeye davet ediyorum." 


'HERKESİ DESTEĞE BEKLİYORUZ'

Gaziemir Çevre Platformu adına basın açıklaması yapan Ozan Süngü de, bir kıvılcım çakmak istediklerini kaydederek şöyle konuştu:
"Yağmurun ardından Gaziemir'in üzerine adeta çamur yağıyor. Bunun nedeni taş ocakları. Derelerden su akmaz hale geldi. Doğa katlediliyor, biz bir kıvılcım çakmak istedik. Herkesi desteğe bekliyoruz. Çocuklarımıza güzel bir doğa bırakmak istiyoruz." Bölgede yemyeşil ormanların ortasında faliyet gösteren taş ocaklarının yarattığı çevre tahribatını ilk kez gören Gaziemirliler de duruma isyan etti. 
Etkinlik kapsamında halk oyunları gösterisi yapıldı, tavuk pilav dağıtıldı. Piknik yapan çevreciler uçurtma uçurup unutulmaz bir gün yaşadı. 

ZEYTİNLER KESİLMİŞTİ

Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırlayıp askıya çıkardığı İzmir-Manisa planlama bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Plan (ÇDP) değişikliğinde Gaziemir'de büyük tarım alanları kentsel dönüşüm alanına çevrildi. Yerel yönetimin devredışı bırakılıp Ankara 'da hazırlanan planlara İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gaziemir Belediyesi itiraz etti. Ancak daha uygulama planları hazırlanmadan bölgedeki yaşları 50- 100 arasında değişen yüzlerce zeytin ağacı kesildi. Bir günde yapılan zeytin katliamını Gaziemir Belediye zabıta memurları durdurdu.