BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.440,16
HABER /  GÜNCEL

Taş atan çocukları fişletmediler!

Batman Emniyeti okullara yazı yazarak, polise taş atan öğrencilere ceza verilmesini istedi. Müdürler ise, 'ceza vererek çocukları dağa mı gönderelim' diyerek karşı çıktı.

Abone ol

'Taş atan çocuklar' çıkan yasa ile özgürleşti ancak Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü peşlerini bırakmadı. Müdürlük, gösterilere katılan çocuklara ceza verilmesini istedi. 24 okul müdürü ise, bu öneriye 'o zaman bu çocuklar dağa çıkar' diyerek itiraz etti.

Star gazetesinde yer alan habere göre, kamuoyunda ‘taş atan çocuklar’ olarak bilinen ve Türkiye genelinde 3 bini bulan çocukların özgürlüğüne kavuşması için Meclis’ten yasa çıkmasına rağmen Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, eyleme katıldığı öne sürülen çocukların peşini bırakmadı. Müdürlük, Batman Emniyeti’nden kendilerine gelen uyarıyı dikkate alarak, okul müdürlerine gönderdiği yazıda, gösterilere katılan çocuklara ceza verilmesini ve kaç öğrenciye ceza verildiyse kendilerine bildirilmesini istedi. Ceza vermeyen 24 okulun müdürü Teftiş Kurulu Başkanlığı’na çağrılarak neden ceza vermedikleri soruldu ve haklarında inceleme başlatıldı.

EMNİYET’İN YAZISINA GÖRE 

Star'ın ulaştığı skandal belgede, Batman İl Emniyet Müdürlüğü’nün 11.01.2010 tarihli ve B.05.EGM 4.72.00.14.11010 sayılı yazısına dayanan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 14.01.2010 tarihli Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bahattin Atilla imzalı yazısında şöyle deniyor:

“Okulunuzda eğitim ve öğretim gören ve 2009 Aralık ayı içerisinde PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün talimatları doğrultusunda taşlı, sopalı ve molotoflu saldırılarda bulunarak güvenlik güçlerinin yaralanmasına, Emniyet araçlarının, kamu kuruluşlarının ve özel iş yerlerinin maddi hasar görmesine sebep olmak, terör örgütü ve elebaşısı Abdullah ÖCALAN lehine slogan atmak sureti ile örgütün propgandasını yapmak ve 2911 sayılı kanuna muhalefet etmek suçu işledikleri tespit edilen öğrencilerle ilglii olarak Müdürlüğümüze gönderilmiş olan Batman İl Emniyet Müdürlüğünün ilgi (a) yazısı ilgi (b) yazımız ile okuluma gönderilmiştir.

İlgi (b) yazımızıda belirtilen hususta okulunuz öğrencilerine disiplin boyutunda ceza verilip verilmediği, ceza verildi ise ne tür bir cezanınn verildiğinin Müdürlüğümüze en geç 28/06/2010 tarihine kadar bildirilmesini rica ederim.” Emniyet’ten il milli eğitim müdürlüğüne 100’e yakın öğrencinin isimleri, okul numaralarıyla bildirildiği ve gereğinin yapılmasının istendiği bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir öğretmen, 6. sınıfta okuyan öğrencisi hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açılmasının ardından okulun bu konuda uyarıldığını ve disiplin kurulunun devreye sokulmasının istendiğini belirtti.

24 OKUL MÜDÜRÜNE İNCELEME 

Skandal yazı üzerine bazı okul müdürlerinin öğrencilere ceza verdiği ve bu konuda il milli eğitim müdürlüğünü bilgilendirdiği öğrenildi. Öğrencilere herhangi bir ceza vermeyen 24 okul müdürü ise hafta içinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’na çağrıldı. Müdürlere, “Gönderdiğimiz yazıyla ilgili ne tür işlemler yaptınız” diye soruldu.

Kurula çağrılan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir okul müdürü, kendilerine suçlu gibi davranıldığını söyledi. Kurulda bazı müdürler disiplin kurulunu topladıklarını, öğrencileri bu konuda uyardıklarını ve bir daha bu tür eylemlere katılmamaları yönünde uyararak rehber öğretmene yönlendirdiklerini açıkladı. Herhangi bir işlem yapmayan okul müdürleri hakkında inceleme başlatıldığı belirtildi. Özgür Eğitim-Sen Batman Şube Başkanı Mustafa Sevinçer, okul müdürleri hakkında inceleme başlatılmasının kabul edilemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Öğrencilere bir disiplin cezasının verilmemiş olmasını bir suçmuş gibi kabul ederek Okul Müdürlerini soruşturma konusu yapmak büyük bir yanlıştır. Okul Müdürlerine ne yapmaları gerektiğini söylemek hiç kimsenin işi değildir. Okulları okul müdürleri yönetir. Çeşitli sıkıntılar için de okulları yönetme gayreti içinde olan müdürlere, son derece rahatsızlık veren bu duruma bir an önce son verilmesini bekliyoruz.”

BU ÇOCUKLAR DAĞA MI GİTSİN?

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Teftiş Kurulu’na çağrılan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir müdür şunları anlattı:

“O yazıdan bir ay sonra bize telefon geldi. ‘Ceza verdiniz mi?’ diye soruldu. Vermediğimi söyledim ve bunun için benden yazı istendi. Geçen hafta da teftiş kurulundan arandım ve ceza vermediğim için ifademe başvurulacağı söylendi. İki müdür arkadaş gittik. Ben, çocukların rehabilite edilmesi gerektiğini belirterek, ‘okuldan atıp dağa mı gönderelim?’ dedim. Hakkında işlem yapmamı istedikleri dört öğrencim var. Biri cezaevinde, biri cezaevinden çıktı ama okula devam etmiyor. İki tanesi eylemlere katılıp gözaltına alınan ve bırakılanlar. Lise 3’e geçtiler. Onlarla ilgilendiğimiz için başarıları arttı. Bu yazı bize ‘çocukları rehabilite etmeyin ceza verin’ diyor. Oysa ceza verilerek yaftayı yiyen çocuğu bir daha kazanamazsınız. Benimle gelen bir müdür arkadaşım uygulamanın yanlış olduğunu belirterek ifade vermeyi reddetti. Yazı nedeniyle bir ilköğretim okulu öğrencisine dahi kınama cezası verilmiş. Batman’da eğitimciler bu olaya tepki gösterdikleri için il milli eğitim müdürü kıvırmaya ve geri adım atmaya çalışıyor.”

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ‘BİZ YAZI GÖNDERMEDİK’ DEDİ AMA...

Batman İl Milli Eğitim Müdürü Şerif Akboğa “okullara kesinlikle böyle bir yazı gönderilmediğini” söyledi. Belgeye star’ın ulaştığının hatırlatılması üzerine ise “Gönderildiyse bilmiyorum ama açılan bir soruşturma yok. Bahattin bey göndermişse bilmiyorum ama ben imzalamadım. Böyle bir soruşturma da yok. Bilgi amaçlı gittiyse bilmem. Müdürlerin ne gerekçeyle çağrıldıklarını bilmiyorum. 5 gündür şuradaydım. İncelemenin soruşturmaya döneceğini zannetmiyorum” şeklinde konuştu.