BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.487,54

Tarihin en büyük 10 imparatorluğu!

Tarihin en büyük 10 imparatorluğu!

Dünyayı yöneten en etkileyici ilk 10 imparatorluğu biliyor musunuz? İşte o asla unutulmayacak imparatorluklar!

Tarihin en büyük 10 imparatorluğu!

2. OSMANLI İMPARATORLUĞU

1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş Türk devletidir. Doğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'ya kadar topraklarını genişletmiş ve 16. yüzyılda dünyanın en güçlü imparatorluğu halini almıştır.

Tarihin en büyük 10 imparatorluğu!

3. İNGİLİZ İMPARATORLUĞU

Birleşik Krallık tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, protektoralar ve mandalar ve diğer bağımlı bölgelerden oluşan imparatorluktu. 16. ve 17. yüzyıllarda Birleşik Krallık tarafından kurulan deniz aşırı sömürgeler ve ticaret merkezleri olarak başlamıştır.

En güçlü döneminde dünya tarihinde en geniş topraklara sahip olmuş imparatorluktur, bir yüzyıl boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusun dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 13.000.000 milkare (33.000.000 km2) kapsadı.

Tarihin en büyük 10 imparatorluğu!

4. MOĞOL İMPARATORLUĞU

1206–1294 yılları arası Asya'da kurulmuş eski bir imparatorluk. Hun İmparatorluklarının yıkılmasından sonra Kırgız halklarından çıkan Yesügey Han'ın oğlu Cengiz Han bu imparatorluğu kurmuştur.

Dünya'nın % 22'sine yayılmış 34 milyon km² 'den fazla bir alanı kapsıyan, ve tarihin bitişik sınırlara sahip olmuş en büyük imparatorluğudur. 100 milyondan fazla kişiyi topraklarında barındırıyordu. Moğol İmparatorluğu 1206 yılında Cengiz Han tarafından kuruldu. Güneydoğu Asya'dan Orta Avrupa'ya kadar uzanan geniş bir alana yayıldı.

Tarihin en büyük 10 imparatorluğu!

5. AHAMENİŞ İMPARATORLUĞU

MÖ 550 - MÖ 330 yılları arasında kurulan bir imparatorluktur. Persler Büyük Kiros (ya da II. Kiros ya da II. KYROS) önderliğinde birleşerek kuzeydeki Medleri yıkmış ve bir devlet haline gelmişlerdir. Bundan sonra Kyros fetih hareketlerine girişmiştir. Bu fetihlerde ise Babil, Fenike gibi zengin yerleri fethedip ülkeyi zengin bir krallık haline getirmiştir.

Ermenistan'ı, Lidya'yı ve Krezus'ün servetini ele geçirip tüm Anadolu'yu hakimiyeti altında birleştirmiştir. Anadolu'yu ele geçirdikten sonra Babil'e saldırmış ve orayı da fethedip kendini Babil kralı ilan etmiştir. Bundan sonra ise Mısır'a saldırma hazırlıklarına başlamış, kuzeydoğuyu sağlamlaştırmak için iskit-saka imparatorluğu ile savaş yapmış ve bu savaşların birinde Kraliçe Tomrisin ordusuna mağlup olarak hayatını kaybetmiştir.