BIST 9.719
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,65

Tarihi ipek yolu projesi için Çin’deyiz!

Dünyanın en büyük ve güçlü devleti kim dediğinizde cevabı mutlaka Çin olacaktır. Çin, günümüzün uyanan devi durumunda.

Dünyanın en büyük  ve güçlü devleti kim dediğinizde  cevabı mutlaka Çin olacaktır. Çin, günümüzün uyanan devi durumunda. Dünya ticaret hacminin lideri, dünyanın en büyük mal ithalatçısı, oyuncağından tutun da, otomotivine, takı aksesuarından tutun da enerji sektörüne kadar her alanda dünyaya  üretim yapıyor.

2016 yılında Çin'de 594, ABD'de ise 535 dolar milyarderi olduğu gerçeğinden yola çıkarsak, ABD’nin, AB ile birlikte Çin’in başını çektiği,  Rusya ve Hindistan’ı ezeli rekabet grubuna aldığını sorgulamaya gerek kalmaz.

Siz bu satırları okuduğunuzda benim de içinde olduğum 8 kişilik gazeteci grubu  Çin’e ayak basmış olacağız.

Haliyle,”Çin’de nereden çıktı?” diyeceksiniz.

Çin tarihi ipek yolu projesi kapsamında 2013 yılından bu yana “Bir Kuşak, Bir Yol” adıyla 29  ülkenin içinde bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarının da içinde yer aldığı bir dizi kültürel ve ekonomik etkinlik çalışması yapıyor.

Amaç, bu yol üzerinden Asya, Avrupa ve Afrika’yı birleştirip, Batıya ekonomik atılım hamlesi başlatmak.

Çin Büyükelçiliği bu proje doğrultusunda;

Türkiye başta olmak üzere tarihi ipek yolu üzerindeki ülkeler nezdinde tanıtım amaçlı etkinlikler düzenliyor. İşte biz de bu etkinlik çerçevesinde 8 basın medya temsilcisi olarak 10 günlüğüne  Çin’e gidiyoruz.

Etkinlik kapsamında daha önce de Türkiye’den çeşitli medya kuruluşlarından arkadaşlar bu programlara katıldı.

Şimdi sıra bizde…

                        *****                    ******                             *****

Etkinliğe Bursa’dan da medya temsilcisinin katılımında elbette Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun insiyatifi söz konusu.

Çünkü iki ülke arasında yürütülen medya ayağını Türkiye adına Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü yürütüyor. Hakan Bey, geçtiğimiz ay Çelik-Palas’ta kentin basınıyla buluşmasında da Çin’e gezi düzenleneceğini ve bu geziye Bursa’dan da gazeteci katılacağını söylemişti.

Ben de Yeni Dönem Gazetesi adına bu gezinin katılımcıları arasındayım.

Çin’de ilk durağımız  25 milyon nüfusa sahip, dünyanın ekonomi ayağını üstlenen  Shanghai kenti olacak.

Sonra Taizhou’ya geçeceğiz.

Burası ise Çin’in otomobil üretim üssü ve AR-GE  merkezi.

Ardından Dongyang var.

Burası da Amerika’nın Hollywod Film Endüstrisine alternatif olarak kurulan , film ve dizi çekimlerini yapıldığı dev bir endüstri parkı.

Çin bu projeye büyük önem veriyor. Devlet başkanlığı nezdinde yürütülen  proje kapsamında ilk olarak 40 milyar  dolar kaynak aktarılırken,  2014 yılında 100 milyar dolar yatırımla Asya Altyapı Yatırım  Bankası’nı kurdu. Türkiye’de bu bankanın kurucu ortaklarından biri.

                     *****                   *****                   *****

Çin Türkiye ayağını da önemsiyor ve iki ülke arasındaki ekonomik, kültürel ilişkilerin

güçlenmesi için var gücüyle çalışıyor. Çünkü Batıya ekonomik atılım hamlesinde İpek yolu güzergahında kesintisiz demiryolu projesi bulunuyor.

Bunun için de İngiltere’nin başkenti Londra’dan başlayıp Çin’in Pekin’e demiryolu ağı ile bağlanması gerekiyor ve Türkiye’de Edirne-Kars arasındaki yüksek hızlı tren  projesi ile bu küresel projenin en önemli ayağını oluşturuyor.

İlk defa Çin’e gideceğim ve dünyanın büyüyen devi Çin’i görmek hakikaten benim için de etkileyici olacak.İzlenimlerimi siz değerli okurlarımla paylaşmak dileğiyle bir süre  ara…