BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.440,72
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Tarihi Filistin kararının mimarı Erdoğan

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Filistin'in BM'de ''gözlemci devlet'' statüsü kazanmasını değerlendirdi.

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Filistin'in BM'de ''gözlemci devlet'' statüsü kazanmasıyla ilgili, ''Başbakan, bu işi adeta ip örer gibi, adım adım bütün dünyada 10 yıldır kurmuş olduğu ilişkileri de seferber ederek, Filistin halkının bu tarihi gününün en büyük mimarı oldu'' dedi.

Bu kararın dünya tarihi açısından çok önemli olay olduğunu vurgulayan Bağış, dünyanın birçok ülkesinin, Filistin'in ilk defa BM'de gözlemci statüde devlet olarak kabulünü onayladığını belirtti.

"ONE MİNUTE" ÇIKIŞIYLA BAŞLAYAN SÜREÇ

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, ''Bu süreç, Davos'ta bizzat şahitlik ettiğim, ''one minute'' çıkışıyla başlayan sürecin geldiği noktadır. Bu oylamanın arkasındaki en büyük diplomatik başarı da yine Başbakan'a aittir. İnanın iki haftadır, İsrail'in hain bombalarının Gazze'ye atılışından bu yana, Başbakan'ın aramadığı dünya lideri kalmadı. Telefonda muazzam bir diploması gerçekleştirdi. Gerek Mısır'a gerek Pakistan'a gerekse Endonezya'ya yaptığı ziyarette, Başbakan bu işi adeta ip örer gibi, adım adım bütün dünyadaki 10 yıldır kurmuş olduğu ilişkileri de seferber ederek, Filistin halkının bu tarihi gününün en büyük mimarı oldu'' diye konuştu. 

Bağış, gelinen noktanın çok iyi olduğunu, ancak tatmin edici olmadığını vurgulayarak, ''Biz barışı istiyoruz. Barışı önemsiyoruz'' ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİLERİN BARIŞA HERKESTEN ÇOK İHTİYACI VAR

Bakan Bağış, İsrailliler'in huzur içerisinde yaşayabilmeleri için barışa herkesten çok ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, barışın sağlanabilmesi için de hür, bağımsız ve egemen Filistin Devleti'nin kurulmasının tek çare olduğuna inandıklarını söyledi. 

Filistin Devleti'nin kurulması ve tüm dünya tarafından tanınması, İsrail'in en önemli güvenlik poliçesi olduğunu vurgulayan Bağış, ''İsrail'in, tanka, tüfeğe, topa değil, Filistin Devleti'ne yatırım yapması lazım. Yıllardır ezilen Filistin halkı, kendi devletine, ülkesine, bayrağına, başkenti Kudüs'e kavuşmadıkça İsrail'in huzur içerisinde olabilme ihtimali yoktur'' dedi. 

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Filistin'in haklarına kavuşmasının el ele verilerek gerçekleştirileceğini ifade ederek, ''Biz 2023 yılı hedeflerini tutturdukça, Türkiye güçlendikçe ve büyüdükçe, Türkiye'den güç ve ilham alan bütün uluslar, milletler gerçekten farklı bir inançla ve azimle bütünleşecek ve kendi ulusal hedeflerine kavuşacak'' değerlendirmesinde bulundu.