BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.439,83
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarihi anıt mezar yenileniyor

Çorum Laçin ilçesinde tarihi milattan öncesine dayanan komutan İkezios'un mezarı yenileniyor.

Abone ol

Çorum'un Laçin ilçesinde bulunan ve Milat'tan Önce 2. yüzyıl Hellenistik dönemi, komutan İkezios'a ait olduğu bildirilen Kapılıkaya Anıt Mezarı'nın restore edilerek kültür turizmine kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Laçin Kaymakamı Seda Başoğlu, Kırkdilim köyü sınırları içerisinde yer alan Kapılıkaya Anıtsal Mezarı'nda incelemelerde bulundu. Kaymakam Başoğlu, Kapılıkaya'nın komutan İkezios'a ait Hellenistik dönem kaya mezarı olduğunu hatırlatarak, tarihinin M.Ö. 2. yüzyıla uzandığını söyledi.

27 kilometre kuzeyde

Çorum'un yaklaşık 27 kilometre kuzeyinde, Kırkdilim mevkiinde oldukça sarp, kayalık ve akarsu tarafından yarılmış derin vadilerin oluşturduğu engebeli arazi üzerinde, kuzeye doğru uzanan bir kaya blokunun burun kısmının kuzey-batı köşesinde bulunan Kapılıkaya Anıtsal Mezarı, tarihi gizemini koruyor. Mezar konumu ve ilginç yapısı ile görenleri hayrete düşürüyor. Mezar odasının kapısı üzerinde 'İkezio' yazısı okunuyor. Mezar odası kare planlı olup girişin sağ ve solunda oyulmuş ölü şekilleri bulunuyor.