BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,33
HABER /  GÜNCEL

Tarhan Erdem'den çözüm paketine bomba yorum

Hükümetin çözüm süreci için çıkardığı yasayı yorumlayan Tarhan Erdem lafı dolandırmadı: Her şey oyun değilse, bir dönemeç geçilmektedir; hükümeti kutluyorum!

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Çözüm süreci kapsamında hükümet cephesinden gelen en önemli adım olan yasal düzenleme çarpıcı yankılara konu oluyor. Radikal yazarı Tarhan Erdem çözüm süreci yasa paketini yorumladığı yazısında "bir dönemeç geçiliyor mu?" diye sordu.

HÜKÜMETİ KUTLUYORUM!

"Tasarının Kürt tarafıyla görüşülerek hazırlandığı kanısındayım" diyen Erdem "her bakımdan olağanüstü bir tasarıyla karşı karşıyayız" diye yazdı. Tasarıdaki bazı eksikler olduğunu vurgulayan Erdem özellikle yasanın adının sorunlu olduğunu kaydetti. Erdem "Terörün sona erdirilmesi" ibaresinin eklenmesi doğru değildir. Ancak bu ibarenin kimlerin ağzını kapatmak için yazıldığı açıktır, bu kadar taviz kabul edilebilir." dedi. ÖCalan'ın bugün İmralı'dan yapaağı açıklamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Erdem hükümeti kutlayarak yazısında nokta koydu: Her şey oyun değilse, bir dönemeç geçilmektedir; hükümeti kutluyorum.

İşte Erdem'in yazısındaki ilgili bölüm:

OLAĞANÜSTÜ BİR TASARIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

"Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı" adı konulmuş bulunan yasa tasarısı hakkında ilk söyleyeceğim adınadır.

Tasarının adı, "Demokrasinin ve Bütünleşmenin Güçlendirilmesi Kanun Tasarısı" konulmalıydı.
Eleştirebiliriz, eksiklerini gösterebiliriz ve zamanını samimiyetsiz bulabiliriz; fakat her bakımdan olağanüstü bir tasarıyla karşı karşıyayız.

KÜRT SORUNUNDA İKİ AYAK VAR

Bu tasarıya yurttaşlarımızın ırk, bölge, inanç, kimlik farkına bakmaksızın ve bir gün önceki yerleşmiş kanaatlerini unutarak tasarıyı bütünüyle kabul ederek irdelemeye başlamalıyız.
Düşüncelerimi yazmaya, Kürt meselesini tanımla başlayayım: Bir korkudan kaynaklanan ve bütün toplumumuzu (milletimizi, halkımızı, memleketlimizi ...) ve yurdumuzu felsefe, bilim, teknoloji, düşünce, ekonomi, kültür, sanat her bakımdan geri bırakan bir sorunun adıdır Kürt meselesi.
Bunun çözümünün temel ayağı demokrasidir. İkinci ayağı da, 30 yıllık savaşın sonuçlarının normalleşmesidir.

YASANIN ADI YANLIŞ AMA BU KADAR TAVİZ KABUL EDİLEBİLİR

Bunun için, meselenin esasında "terör", neden değil sonuçtur. O nedenle kanunun adına "Terörün sona erdirilmesi" ibaresinin eklenmesi doğru değildir. Ancak bu ibarenin kimlerin ağzını kapatmak için yazıldığı açıktır, bu kadar taviz kabul edilebilir.

Tasarıdaki ikinci gayri tabiilik, cumhurbaşkanı seçimine 40 gün kala çıkarılmakta oluşudur. Ancak samimiyeti test etmeye yeter zamanımız vardır.

YASANIN KÜRT TARAFIYLA GÖRÜŞÜLEREK HAZIRLANDIĞI KANISINDAYIM

Tasarının, Kürt tarafıyla görüşülerek hazırlandığı kanısındayım; tersi söz konusu olamaz.
Bir anlaşmaya dayalı ise tasarının 2'inci maddesi her şeyi kapsar; değilse hiçbir anlamı olmayan soyut hevesler haline gelir.

ÖCALAN'IN NE DİYECEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Böyle bir anlaşma olup olmadığını bugün İmralı'ya gidenlerin söylediklerinden anlayabileceğiz. Hangi üslup içinde olursa olsun, Öcalan'ın tasarıyı olumlu karşılaması, hiçbir zaman açıklanmayacak bir uzlaşmanın varlığını gösterecektir. Hükümet bu tasarıyı getirdiğine göre bir ret söz konusu olmayacaktır.

EĞER BİR OYUN DEĞİLSE BİR DÖNEMEÇ GEÇİLİYOR

Yakın bir gelecekte daha açık biçimde göreceğiz bu tahminlerin ne kadar gerçek olduğunu. Tasarı oyun oynanmayacak kadar önemli ve kapsamlıdır; her şey oyun değilse, bir dönemeç geçilmektedir; hükümeti kutluyorum.