BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,72
HABER /  SAĞLIK

Tansiyon yükselmesini nasıl anlayabiliriz?

Yüksek tansiyon sebepleri nelerdir? Tansiyon yükselmesini nasıl anlarsınız? Şişmanlık tansiyonu nasıl etkiler? İşte cevapları...

Abone ol

65 yaşın altında iseniz ve üç ayrı zamanda yapılan tansiyon ölçümlerin de kan basıncınız büyük 140, küçük 80 mm/Hg’nın üzerinde çıkıyorsa en kısa zamanda konunun uzmanı bir doktora vakit geçirmeden mutlaka muayene olmalısınız.

Büyük tansiyon kalbin kanı pompaladığı esnada oluşan basınçtır.Buna mukabil küçük tansiyon kalbin dinlenmesi esnasında damarlarda var olan basınçtır. Normal olarak kabul edilen kan basıncı değerlerinin 120/70 civarında olması gerekir. Genelde yüksek tansiyon anlaşılmadan uzun zaman dilimlerinde gizli kalabilir. Bu yüzden senede en az bir defa tansiyonumuzu ölçtürmemizde sağlığımız açısından büyük yarar ve zorunluluk vardır.

Kan basıncı, kanda dolaşan ve bir çoğu böbrekte yapılan salgılarla ilgili karmaşık bir sistem sayesinde oluşur. Bu salgılar kan damarlarının genişleyip daralmasına yol açarak basıncı düzenlerler. Yüksek tansiyonun % 5 sebebi böbrek bozuklukları veya hormonlardaki dengesizliklerden dolayı ortaya çıkar.

tansiyon.20150129025746.jpg

Yüksek tansiyona yol açan önemli sebepleri aşağıdaki şekilde özetleye biliriz ;

• Kalıtsal özellikler

• Cinsiyet

• Yaş

• Irk

• Stress

• Tuzlu gıdalarla beslenme alışkanlığı

• Aşırı alkol tüketimi

• Şişmanlık

Yukarıda sayılanların hepsi de çok önemlidir. Buna karşın şişmanlığın bunların içindeki önemi çok fazladır. Şişmanlık yol açtığı bir çok bozukluktan dolayı dünyanın en önemli sorunlarından birisidir. Son 20 yıl içinde önlenemez bir biçimde şişman nüfus hızla artıyor. Tüm dünya aşırı kilolarla mücadelede adeta seferberlik içinde.

Bilimsel araştırmalarla yağların vücuda verdikleri zarar iyice ortaya çıkınca nasıl büyük bir tehlike içinde olduğumuzu daha iyi anlıyoruz. Şişman kişilerde yağ dokusu miktarında önemli ölçüde artmalar vardır. Artan yağ dokuşundan salınan bazı maddeler böbreği etkileyerek kan basıncının yükselmesine sebep olurlar. Ayrıca yine artmış yağ dokusu insülin salgılanmasını arttırarak tansiyonun yükselmesine sebep olur.

Tansiyon yükselmesini nasıl anlayabiliriz?

Bir çok insan tansiyonunun yüksek olduğunu genelde tesadüfen öğrenir. Tansiyonun yükseldiğini çağrıştıracak bazı belirtileri kısaca özetlemek gerekirse;

• Sabah kalkınca hissedilen baş ağrıları,

• Baş dönmesi ve sersemlik hissi,

• Göğüste ağrı.

Kan basıncınız normalden yüksek bulunursa, doktorunuz sizi mutlaka kontrole çağıracak ve farklı zamanlarda tansiyon kontrolünüzü yapacaktır. Eğer üç farklı günde ölçülen kan basıncınız normalden yüksek çıkarsa, muhtemelen tansiyon hastası olduğunuz düşünülecek ve gerekirse ileri tetkikleriniz yapılacaktır.