BIST 9.074
DOLAR 32,32
EURO 35,09
ALTIN 2.301,45

TAMJA İle Medya Gücü Üzerine

Kısaca her çeşit bilgiyi topluluklara iletmede birincil sorumluluğa sahip görsel ve işitsel araçların tümüne medya denir.

Kısaca her çeşit bilgiyi topluluklara iletmede birincil sorumluluğa sahip görsel ve işitsel araçların tümüne medya denir.

İcat edildiği günden beri, gündelik hayatta medyanın toplumlar üzerindeki etkisi tartışılmaz.Bilgiden eğitime, eğlenceden reklama, ticaretten pazarlamaya günlük yaşamın olmazsa olmazı haline gelen medya araçları dijital devrim ile birlikte insan hayatında daha da vazgeçilmez bir rol üstlenmiştir. Sabah kahvaltısı kadar, olup biteni öğrenme adına ona da ihtiyaç duyarız.Gece yatmadan, bir bardak su gibi, son bir bakarız ona, ne olmuş bitmiş diye…

Yeni konularla yahut olaylarla ilgili insanları  bilgilendirip durum ile ilgili fikir beyan etmesi, medyanın en önemli amaçlarının başında gelir. Bu bilgilendirmeyi yaparken, genel olarak medya diye tabir ettiğimiz bu iletişim araçları kendi bakış açısını da eklemeyi unutmaz. Bunun için de etki  gücü yüksektir.Çünkü olanı, olduğu gibi de aktarabilir, istediği gibi de…

Yeme içme gibi temel ihtiyaçlarımızın hemen ardından belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, haber alma ihtiyacımız. Toplumlar, onun sayesinde çatışabildiği gibi, birleşip güçlenebiliyor.Yani iki ucu keskin bıçak.Bir çok insanın düşüncesi medya gücü ile şekillenir.

Medya modern toplumun aynası olarak da kabul ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Manhattan, New York'da TAMJA'nın (Turkish American Media & Journalists Association) düzenlediği bir konferansta katıldığım ve tanışma fırsatına eriştiğim Dumlupınar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç’ın, ‘’Türk Tipi Başkanlık Sistemi’’ isimli konuşmasını dinleme fırsatı buldum.

Açılımı Türkçe anlamı ile Türk Amerikan Medya ve Gazetecileri Derneği olan  TAMJA’nın bu etkinliği ile Türkiye’de de hala ‘’gizemini koruyan başkanlık sistemi hakkında bilgi sahibi olduk. Yönetim biçimimizin nasıl olması gerektiği konusundaki bilgiyi de yine bir Medya derneği aracılığı ile öğrenmemiz de bize yine Medya’nın toplumları yönlendirmedeki gücünü ortaya koyuyor.

Amerika’da yaşayan Türk toplumunun da en önemli sıkıntılarından biri de birbiri ile olan iletişimi. Türk medyasının da oldukça kısıtlı imkanlara sahip olduğu bu ülkede TAMJA gibi bir derneğin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. 

Yine bir gazeteci olan Cahit Oktay’ın kurucu başkanlığını yaptığı TAMJA hem Türk toplumunun birbirinden haberdar olmasına katkıda bulunuyor hem Türk-Amerikan medya mensuplarının birbiri arasındaki iletişim ve dayanışmayı güçlendiriyor hem de Anavatan Türkiye ile Amerika’daki Türk vatandaşları arasında bir bilgi köprüsü vazifesi görüyor.

Türkiye’de tartışılan başkanlık sisteminin detayları TAMJA sayesinde ilk defa Türk-Amerikan toplumu arasında da tartışılmış, merak edilen bazı sorular cevaplanmış oldu. Prof. Dr. Hüsamettin İnaç öncülüğünde üç akademisyen tarafından çalışılan Türk Tipi Başkanlık Sistemi isimli taslak önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği Parlementosu’nda da tanıtılacak.Bu vesile ile Prof. İnaç’a da bu kıymetli çalışmasından dolayı ne kadar teşekkür etsek azdır. 

Konferans sonrası TAMJA Kurucu Başkanı olan Cahit Oktay Bey ile kuruluşu hakkında konuşma fırsatımız oldu. Ayak üstü yaptığımız kısa söyleyişte sorularımı cevaplayan Cahit Bey 15 yıldır New York’ta ikamet etmekte.Dolayısı ile Amerika’daki Türk toplumunun sorunlarına ve eksiklerine en yakın mesafeden tanıklık eden bir isim.

Toplumumuzun en önemli problemi iletişim diyor. TAMJA’nın kurulma fikri de buradan doğuyor.

TAMJA, özetle, Türk Amerikan toplumunun hem kendi içinde güçlendirilmesi ve iletişiminin kuvvetlendirilmesi hem de Amerika’da güçlü bir Türkiye lobisi oluşturulması ve mevcut lobi faaliyetlerinin desteklenmesi adına elzem  görülen bir medya derneği yapılandırma projesi olarak tasarlanmış.

‘’TAMJA’nın görev alanı iki ana gövde üzerine oturmaktadır. Birincisi, Amerika’da Türkiye’nin doğru algılanması, gerektiği zaman Türkiye’deki gelişmelerin objektif biçimde aktarılması yolunda hizmet etmektir. İkinci olarak da, bu amaç doğrultusunda ABD’deki kurulu tüm yapılarla işbirliği içinde olmaktır’’ diyen Oktay, Türk Amerikan medyasının alt yapı sorunlarına kalıcı çözümler bulmak için çaba sarfetmenin yanında, Amerikan kanunları çerçevesinde, bir Amerikan kurumu olarak kuruluşu gerçekleşmiş TAMJA’nın, Türkiye’nin uluslararası arenada ve dış politikadaki hedefleri doğrultusunda ABD başta olmak üzere tüm dünyaya sesinin duyurulması ve dünya medyasına bu sesin tarafsız ve doğru bir şekilde aktarılması adına da büyük bir görev üstlenebileceğini vurguluyor.

TAMJA’nın bundan sonraki hedefinde Türkiye’de giderek gündeme oturan başkanlık sistemi projesini Amerikan üniversiteleri ve düşünce kuruluşları aracılığı ile Amerikan kamuoyuna aktarılmasına öncülük etmek. Türk tipi başkanlık sisteminin doğru algılanması onun doğru ve güçlü bir şekilde anlatılmasına bağlı. Bu anlamda yapılan her türlü girişim sonuna kadar teşekkürü hakediyor. Bu vesile ile son bir kez Prof. Hüsamettin İnaç ve TAMJA’ya  teşekkür ediyorum…

 Not: TAMJA’nın faaliyetlerini facebook üzerinden ‘’TAMJA’’ ismi ile takip edebilirsiniz…