BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,32
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Talabani'yle görüşen HDP'den koalisyon açıklaması

Irak Kürt bölgesinde Talabani ile görüşen heyette yer alan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, koalisyon tartışmalarına ilişkin kritik açıklamalar yaptı.

Abone ol

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Ak Parti'nin 13 yıldır Kürtlerin desteği ile iktidarda olduğunu, Kürtlerin desteğini çekmesi ile iktidardan indirildiğini belirtti. 

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve HDP eski İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile birlikte 3 gün önce gittiği Kuzey Irak'ta Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve siyasi partilerle görüştü. Çözüm süreci ve koalisyon formülleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Irmak, Celal Talabani'nin sağlık durumunu bir önceki görüşmelerinden daha iyi gördüğünü ve konuşmalara gülerek, başını sallayarak tepki verdiğini söyledi.

KOALİSYON AÇIKLAMASI

Irmak, HDP'nin çözüm ve barış süreci başta olmak üzere demokratik bir anayasayı benimseyen ve ilkeler çerçevesinde hareket eden koalisyon formüllerini destekleyeceğini ifade ederek, "DTK olarak çözümsüzlüğü ve savaşı dayatan partilerin oluşturacağı bir koalisyon formülünün yanında yer almamız beklenemez" dedi.

"KÜRTLER AK PARTİ'Yİ İKTİDARDAN DÜŞÜRDÜ"

Irmak, Ak Parti'nin, 13 yıl boyunca Kürtlerin oyu ve desteği ile iktidarda kaldığını şimdi çözümsüzlük yoluna giren Ak Parti'nin yine Kürtler tarafından iktidardan düşürüldüğünü söyledi. Çözüm süreci ile ilgili Nelson Mandela örneğini veren Irmak, "Ortaya çıkan yeni durum çözüm sürecini etkilemesi gerekir. Atık görüşmelerinin, 'HDP heyeti başvurdu, İmralı'ya gitti, Öcalan bunları söyledi' şeklinde yürüyemez. Sayın Öcalan, örgütü, halkı ve arkadaşları ile doğrudan diyalog kurabilmelidir. Özgürlüğünü ve konumunun değiştirilmesini istiyoruz. İstediği kesimlerle doğrudan temas kurmasının koşulları sağlanmalıdır. Kendi deyimi ile tahkim edilmiş bir müzakerenin başlamaması gerekir" dedi.