BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.422,96
HABER /  GÜNCEL

Takvimlerinden bir yaprak eksilttiler

Büyük Okyanus'taki Samoa ve Tokelau adaları, en büyük ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda'yla aynı tarihe geçebilmek için takvimdeki bir günü atlayacak.

Abone ol

Büyük Okyanus'taki Samoa ve Tokelau adaları, en büyük ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda'yla aynı tarihe geçebilmek için takvimdeki bir günü atlayacak.

Yerel saatle bu gece yarıs, yani 29 Aralık günü sona erdiğinde Samoa ve Tokaleu'da, 30 Aralık günü es geçilecek ve takvimler 31 Aralık'ı gösterecek.

Samoa, geçen Mayıs ayında başlıca ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda'yla aynı tarihe gelebilmek için tarih değiştirme çizgisini değiştirme kararı almıştı.

Tokelau da Ekim ayında aynı şeyi yapmaya karar vermişti.

Samoa 119 yıl önce ticari ilişkileri geliştirebilmek için Amerika Birleşik Devletleri'yle aynı tarih çizgisinde olmayı seçmişti.

Ancak zaman içinde Yeni Zelanda ve Avustralya Samoa için daha değerli ticari ortaklar haline geldi.

Samoa Başbakanı Tuila’epa Sailele Malielegaoi daha önce, "Yeni Zelanda ve Avustralya'yla ticaret yaparken iki iş günü kaybediyoruz. Burada Cuma günüyken, Yeni Zelanda'da Cumartesi oluyor. Biz Pazar günü kilisedeyken, Sydney ve Brisbane'de hafta çoktan başlamış oluyor" demişti.

Malielegaoi, ülkesinin Çin ve Singapur ile de iş yaptığını ve tarih çizgisi değiştirme kararının bu ülkelerle de ticareti 'çok çok daha kolaylaştıracağını' söylemişti.

180 bin nüfuslu Samoa, yaklaşık olarak Yeni Zelanda ve Hawaii'nin ortasında yer alıyor.

Şimdiye dek adadaki yerel saat Sydney'in 21 saat gerisindeydi. Değişiklikle, üç saat önünde olacak.

Yeni Zelanda'nın hakimiyetindeki Tokelau ise üç adadan oluşuyor.